FSEK bakımından video oyunlarının eser niteliği
Basic information about the elements of videogames and definition of videogame elements as work of art
- Tez No: 619399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE CUMALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Video oyunları, bilgisayar oyunları, teknoloji, elektronik eğlence, eser, telif, fikri mülkiyet, Video games, computer games, technology, electronic entertainment, work, copyright, intellectual property
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tarih boyunca yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler, toplulukların yaşayış biçimlerini ve buna bağlı olarak kültür ve sanat alanlarında verilen eserleri değiştirmiştir. Bu değişimin sonucu olarak karşımıza çıkan video oyunları (bilgisayar oyunları olarak da bilinmektedir), başlangıçta basit ve etkisini çabuk yitiren bilgisayar programlarından ibaret iken, günümüzde video oyunları teknik ekiplerin, sanatçıların, sosyal ve beşerî bilim insanlarının uyumlu çalışması ile oluşturulan ve kullanıcılara eşsiz deneyimler sunan eğlence araçları hâlini almıştır. Birden fazla disiplinin bir araya gelerek ana ürünü meydana getirdiği alanda, ortaya çıkarılan ürünün tabi olacağı hukuk kurallarının belirlenmesi, fikir ve sanat hukukunun güncel sorunlarından biridir. Video oyunlarının hukuki nitelendirilmesinin nasıl yapılacağı, video oyunu üzerindeki hakların sınırları tespit edilmelidir. Çalışmamızın amacı, video oyunlarını ögelerine ayırmak, oyunların FSEK kapsamında eser niteliğini araştırmak, Türk hukuk düzeni içerisinde video oyunlarının fikir ve sanat eseri sayılarak korunup korunmadığını araştırmak ve varsa bu hukuki korumanın sınırlarını ve yeterliliğini tartışmaktır. Çalışmamızın ilk bölümünde, ilk video oyunu örnekleri, video oyunlarının gelişimi ve günümüzde ulaştığı nokta ele alınacak, video oyunlarının toplumla olan etkileşimi incelenecek, video oyunları bileşenleri hakkında bilgiler verilecek ve FSEK anlamında eser kavramları incelenecektir. Çalışmamızın ikinci bölümünde Türk hukukunda eser kavramı incelenecek ve video oyunlarını meydana getiren bileşenlerin Türk fikir ve sanat hukuku kapsamında nitelendirilmesi yapılacaktır. Video oyunları bileşenleri ve bütün olarak video oyunları incelenecek ve hukuki sorunlar tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Political and economical changes and technological developments throughout history changes cultural and artistic perspective of communities. Video games (a.k.a. computer games), which is an outcome of this technological developments, was born as a basic and easy-to-forget computer programs but today they have become a co-operative work created by artists, authors, sociologists and humanities experts and provides gamers unique experiences. Multi-diciplinary approach and works from many diciplines is needed to create a video game. Current problem of the Turkish Law is defining elements which created by various fields and being used on a video game. Defining the elements of a videogame in the field of law and finding the applicable law is the primary problem. In first chapter of our research, we will make a journey to the history of video games. We will look down to the first videogames ever made and look to the milestones of the video games. Then we will study the video games that we have today and their effect on community. We will provide basic information about the elements of video games and study the concept of“work”based on Turkish Law on Intellectual and Artistic Works. Our goal in the second chapter of our research is to analyze the video game elements, making a definition of this elements based on the definitions on Turkish Law on Intellectual and Artistic Works and make a debate on the definitions in Turkish legislation and the efficency of the law in the matter of protecting the artwork in video games.