Çalışanların örgütsel değişim algılarının işyeri davranışlarına etkisi: Finans sektörü üzerine bir uygulama
The effect of employees perceptions of organizational change on workplace behavior: A research on the financial sector
- Tez No: 619398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİSA ERDİLEK KARABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Sigortacılık, İşletme, Banking, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim Algısı, iş tatmini, örgütsel güven, işten ayrılma niyeti, finans sektörü, Perceptions of Change, job satisfaction, organizational trust, intention to quit, financial sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada çalışanların örgütsel değişim algısının işyeri davranışlarına etkisini ölçmek amaçlanmıştır. Buna yönelik olarak araştırma örneklemini, İstanbul ve Ankara ilinde bir banka ve sigorta şirketlerinde çalışan 202 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verileri ilişkisel tarama yönteminden yararlanılarak çevrimiçi anket formları aracılığı ile toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre, çalışanların iş performanslarını diğer değişkenlerin (işten ayrılma niyeti, iş tatmini ve örgüte güven) etkileyeceğini belirtirken, iş tatmininin diğer değişkenler tarafından etkilenmeyeceğini belirtmişlerdir. Katılımcıların işten ayrılma niyetinin duygusal değişim algısı ile ilişkisi bulunmuş ancak genel değişim algısı ile iş tatmini üzerinde bağlantı bulunamamıştır. Duygusal değişim algısı ise doğrudan işten ayrılma niyeti üzerine etkilidir. Aracı değişken etkisi incelendiğinde ise; bilişsel değişim algısı ile birlikte örgüte güvenin bulunduğu ortamda iş performansının daha da artacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to the effect of employees perceptions of organizational change on workplace behavior. For this purpose, the research sample consists of 202 people working in banks and insurance companies in Istanbul and Ankara. Research data were collected through online survey forms by using relational survey method. According to the findings of the analyzes, the job performances of the employees were determined by other variables (intention to quit, job satisfaction and trust in the organization), while job satisfaction will not be affected by other variables. Participants' intention to quit was found to be related to the perception of emotional change, but there was no correlation between general perception of change and job satisfaction. The perception of emotional change directly affects the intention to quit. When the mediator variable effect is examined; it was determined that business performance will increase in the environment where there is trust in the organization along with perception of cognitive change.