Modernizm süreci içerisinde tiyatro afişlerinin yorumu ve uygulaması
Interpretation and application of theater posters in modernism process
  1. Tez No: 619403
  2. Yazar: DUYGU DİNÇELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SÜREYYA KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Afiş, Tiyatro, Modernizm, Grafik Tasarım, Tiyatro Afişi, Poster, Theater, Modernism, Graphic Design, Theater Poster
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Afişler; bir mesajı iletme, bir ürünü tanıtma amacı güden, toplumun siyasal, politik ve kültürel yapısını yansıtan, yapıcı ve yıkıcı olarak yaşanan birçok gelişme hakkında bilgi veren, iç ve dış mekânlarda yer alan grafik ürünleridir. Ürünler; bilgilendirme amacı, yönlendirme gibi özelliklere sahipken, verilmek istenen mesaja göre tasarım anlamında farklı anlatım biçimleri geliştirirek, kendi içerisinde kategorilere ayrılmıştır. Bu açıdan bakıldığında, afiş türlerinden kültürel afiş kategorisinde yer alan tiyatro afişleri, sanatsal değeriyle diğer afiş türlerinden ayrı tutulabilir. Tiyatro sanatı, doğrudan insan ilişkileriyle var olan, evrensel bir öz yakaladıkça anlamlı olabilen, toplumun eğitim ve kültür tarihinin gelişiminde etkili olan bir iletişim aracıdır. Kültürel afişler içerisinde önemli bir yere sahip olan tiyatro afişlerini, ticari afişlerden ayıran en önemli nitelik, afiş tasarımını yapacak olan sanatçının ekonomik bir beklenti içerisine girmeden sezgi ve yeteneklerini özgürce kullanabilmesidir. Tiyatro afişleri, kültürel ifadenin en güçlü yapılarından biri olmaktadır. Yapılan tüm araştırmada, tiyatronun kültürel olarak hayatımızdaki etkisi Modern süreç içerisinde incelenmiş olup, günümüze kadarki değişimi yapılan afiş tasarımlarıyla gösterilmiştir. Modern anlamı kapsamlı bir biçimde incelenilirken, modern sanat akımlarının ortaya çıkış nedenleri ve bu süreçte tiyatro afişlerinin hangi ihtiyaçlarla ortaya çıktığı, Türkiye'de ve diğer ülkelerle ne gibi etkilerle üretildiği örneklerle sunulmuştur. İncelenen tüm tiyatro afişleri sonucunda, seçilmiş olan beş farklı tiyatro oyununa örnek olabilecek nitelikte tiyatro afişleri üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Posters are the graphical products which take place in interior and exterior environments and aim to convey a message and promote a product while reflecting the political and cultural structures of society, providing information about many developments that are classified as constructive and destructive. Products, besides having features of informing and orientation, are split into categories according to the message to be given in terms of design, by developing different forms of expression. From this point of view, theater poster that is a sub-category of cultural poster can be distinguished from other poster types with its artistic value. Theater art is a communication tool that exists in direct human relations, can be meaningful as it captures a universal essence and is effective in the development of society's educational and cultural history. The most important feature that distinguishes theater posters, which have an important place in cultural posters, from commercial posters is that the artist who will make the poster design can use his / her intuition and talents freely without entering into an economic expectation. Theater posters are one of the most powerful structures of cultural expression. In the research, the impact of the theater on our cultural lives has been examined in the modern process and the changes made up to the present day is shown with poster designs. While the meaning of modern is analysed, the reasons for the emergence of modern art movement through this process and with what needs and effects it was produced it Turkey is shown with examples. As a result of all the theater posters examined, theater posters were produced which could serve as an example for five different theater plays.