Kent kültürünün geleneği yansıtan mizahi eleştirisi: Devekuşu Kabare
Humorous criticitation of urban culture which reflects tradition
  1. Tez No: 218946
  2. Yazar: EZGİ METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk Tiyatrosu, Kabare Tiyatrosu, Gündelik hayat, Mizah, Traditional Turkish Theater, Cabaret Theater, Daily Life, Humour
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Küreselleşen dünya düzeniyle birlikte gelenek ve kültür kavramları sıkça gündeme gelen tartışma konularıdır. Bu süreç içerisinde ise yok olma tehlikesiyle karşılaşan kahramanların kendileri için seçtikleri mekânlardan biri de kabare tiyatrolarıdır. Batılı tiyatro tekniklerini kullanarak geleneksel unsurları güncele taşıyan kabare tiyatrosu gerek oyunlarının gösterim özellikleri açısından gerekse içerik açısından kendine özgün bir türdür. Bu bakımdan kabare tiyatrosu, kurulmasında fikir babası olarak rol oynayan Haldun Taner'in ?kendine özgü olanla evrensele açılma? düşüncesinin bir ürünü olarak değerlendirilebilir.Çalışmada Devekuşu Kabare Tiyatrosu örneğinin tercih edilişinin birden çok nedeni vardır. Bunlardan ilki Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun Batı Tiyatrosu ve Geleneksel Türk Tiyatrosunun harmanlanmasından oluşan kendine özgü bir eser olmasıdır. İkincisi ise 80'li ve 90'lı yıllarda Türkiye'deki sosyal, siyasal, toplumsal olayların bir panoramasını sunmasıdır. Üçüncüsü ise bu panoramasının sunumunda mizahı araç olarak kullanmasıdır. Sayılan nedenlerden dolayı Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun günümüz tiyatrosuna yeni bir soluk getirdiğini söylemek mümkündür.Bu çalışma Devekuşu Kabare gibi bir dayanağı gelenek bir dayanağı modernite olan ürünleri okumak ve bu ürünlerin değişim, dönüşüm, süreklilik süreçlerini farklı açılardan yorumlayarak kültürel unsurların değişim süreçlerini irdelemek için başlangıç niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Tradition and cultural concepts are very often discussed subjects now days since the effects of the globalization. Cabaret Theaters are one of the place where have been chosen by the heroes who are face to be extinct in this time period. By using western theaters techniques, Cabaret Theater brings to traditional issues to present and it has created it?s own particular style. Therefore, Cabaret Theater which was set from the idea of Haldun Taner, can be evaluated as a result of the his ?expansion to global with particular properties? idea.There are many reasons why Devekuşu Cabaret Theater has been chosen as an example of this study. First, Devekusu Cabaret Theater has its own particular style by using combination of western theaters and traditional Turkish theaters. Second, it presented a lot of social and political events at Turkey in 80?s and 90?s. Last, It used these events as a tool of humors. Because of that reasons that mentioned above, it may be accepted that Devekusu Cabaret Theater has added a new breathe to the present theaters.This study is a beginning to read these kind of cultural products and to examine the transformation process such as Devekuşu Cabaret Theater which is grounded with tradition and modernity.