Acil Servise başvuran hastaların yakınlarının öfke ifade tarzları ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete bakış açılarının değerlendirilmesi
The anger expression styles of the relatives of the patients admitted to the Emergency Department and preparation of the perspectives of violence against health workers
- Tez No: 619424
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN ONAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Öfke ifade, psikiyatri hemşireliği, sağlık çalışanı, şiddet, anger expression, psychiatric nursing, healthcare professional, violence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, acil serviste hizmet alan hastaların yakınlarının öfke ifade tarzları ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete bakış açılarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipteki araştırmanın verileri etik kurul ve kurum izinleri alındıktan sonra Ocak- Şubat 2018 tarihleri arasında Ordu Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde 1082 hasta yakını ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri“Katılımcı Bilgi Formu”ve "Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖ-ÖTÖ)'' kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde Kolmogorov-Smirnov, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Katılımcıların %54,7'si 18 – 35 arası yaş grubunda, %38,1'i 36 – 53 arası yaş grubunda ve %51,3'ünün kadın olduğu ve %58,2'sinin evli olduğu saptandı. Sağlık kuruluşunda hasta yakınlarını en fazla sinirlendiren nedenler arasında birinci sırada %64,8 oranıyla hasta ile ilgili bilgilendirilmemek, %53,6 muhatap alınmamak, %49,5 tedavilerin uzun sürmesi olduğu belirlendi. Katılımcıların %50,5'inin daha önce sağlık çalışanına yönelik şiddet davranışında bulunduğu; şiddet davranışında bulunanların %17,7'sinin yüksek sesle tartıştığı, %32,1'inin bu davranışı hemşirelere yönelttiği tespit edildi. Katılımcıların sürekli öfke puan ortalaması 28,17±5,65, öfke içte puan ortalaması 19,92±2,61, öfke dışta puan ortalaması 20,46±2,51, öfke kontrol puan ortalaması 20,20±2,45 olarak saptandı. Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama olasılığı yüksek olan birimlerde güvenlik önlemlerinin arttırılması; şiddetin önlenmesine yönelik önlemler ve düzenlemelerin yapılması, hasta yakınlarına yönelik öfke yönetimi ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the anger expression styles of relatives of patients receiving emergency services and their perspectives on violence against healthcare workers. The data of this descriptive and relationship seeker study was conducted with 1082 patients' relatives in Ordu State Hospital Emergency Department between January-February 2018 after obtaining the approval of the ethics committee and institution. The data of the study were collected by using“Participant Information Form”and“Continuous Anger and Anger Expression Style Scale”. Kolmogorov-Smirnov, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis and Spearman Correlation Analysis were used to evaluate the data. It was found that 54.7% of the participants were in the 18 - 35 age group, 38.1% were in the 36 - 53 age group, 51.3% were women and 58.2% were married. In the health institution, 64.8% of the patients' relatives were not informed about the patient, 53.6% were not contacted, and 49.5% were taking long-lasting treatments. It was found that 50.5% of the participants had previously been violent towards the health workers; 17.7% of those who had violent behavior argued loudly and 32.1% directed this behavior towards nurses. The mean anger score of the participants was 28.17 ± 5.65, the mean anger score was 19.92 ± 2.61, the anger score was 20.46 ± 2.51 and the anger control score was 20.20 ± 2.45. It is thought that it is necessary to increase security measures in units where health workers are likely to be subjected to violence; to take measures and arrangements for the prevention of violence and to provide training and consultancy services related to anger management for patient relatives.