Oğuz Ergeç Koleksiyonu Mecmûası 150b-200a (İnceleme-transkripsiyonlu metin)
Corpus of Oğuz Ergeç Collection 150b-200a (Research-transcribed text)
  1. Tez No: 619423
  2. Yazar: KERİME BELKİS DİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk edebiyatı, mecmûa, şiir mecmûası, gazel, kasîde, Classical Turkish literature, mecmûa, poem mecması, ghazal, ode
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 540
Özet
Yüksek Lisans çalışmamızda 330 varaktan oluşan Oğuz Ergeç Koleksiyonu Mecmûasının 150b-200a varakları arasındaki bölümü incelenmiştir. Üzerinde çalıştığımız bu mecmûanın, 18. yy.'ın sonu ile 19. yy.'ın başlarında birbiri ardınca derlendiği düşünülmektedir. Mecmûanın incelenen varakları arasında ve çalışılan bölümü olan 150a-200b varaklarında eserin mürettibine ve adına ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Mecmûanın çalıştığımız bölümünde ağırlıklı olarak (223) gazel bulunmakta olup bunun yanı sıra eserde kasîde, tercî-i bend, terkîb-i bend, müsemmen yer almaktadır. İncelenen bölümde toplam 125 şair ve (3'ü Arapça, 20'si Farsça olmak üzere toplam) 287 şiir yer almaktadır. İncelenen varaklarda en çok şiiri bulunan şair ise Emrî'dir. Mecmûanın (150a-200b) varakları arasında 159 nazîre şiir yer almaktadır. Birinci bölüm olan giriş bölümünde çalışmanın konusu, kapsamı, önemi, yöntem ve sınırlılıkları ile mecmûalar hakkında genel bilgiler verilmiş; ikinci bölümde Oğuz Ergeç Koleksiyonu Mecmûasının fiziksel özellikleri açıklanmış, ayrıca Yüksek Lisans çalışmamıza konu olan varaklar arasındaki şairler ve şiirleri, aruz kalıpları ve nazîreler tablolar halinde verilmiştir. Bu tablolarda belirtilen veriler ışığında değerlendirmeler yapılmış; eserin içeriği, dil ve imlâ özelikleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde metnin nasıl kurulduğu belirtilmiş ve 150b-200a varakları arasındaki şiirlerin çevriyazı metni verilmiştir. Varılan sonuçların değerlendirmesi, kaynakça ve tıpkıbasım ile çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The part of the Oğuz Ergeç Collection Magazine, consisting of 330 leaves, between 150b-200a leaves was examined in our masters study. This magazine that we are working on is thought to have been compiled one after the other in the late 18th and early 19th centuries. No information regarding the crew and the name of the work has been found in the examined leafs of the chamber and in the leafs 150a-200b which is the part studied. In the section where we work, there are mainly (223) ghazels. Additionally, the are a translation, bend, terkîb-i bend and a muhamman in the work. The section analyzed includes 125 poets in total and 287 poems (3 in Arabic and 20 in Persian). The poet who has the most poetry in the foil examined is Emrî. There are 159 poems among the foils of mecmûa (150a-200b). In the first part, the introductory section gives general information about the subject, scope, importance, method and limitations of the study and the magazines; In the second part, the physical properties of Oğuz Ergeç Collection Magazine are explained, In addition, poets and poems, aruz patterns and pronouns among the leave that are the subject of our Master study are given in tables. Evaluations were made in the light of the data specified in these tables; the content, language and spelling features of the work are explained. In the third section, it was stated how the text was established and transliteration text of the poems between 150b-200a leaves. The study has been completed with the evaluation of the results, the bibliography and printing.