Eryngium billardieri bitki ekstrelerinin biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of the biological activities of eryngium billardieri plant extracts
- Tez No: 619495
- Danışmanlar: PROF. DR. REZZAN ALİYAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Antimikrobiyal Aktivite, Eryngium billardieri, Flavonoid, Antioxidant, Antimicrobial Activity, Eryngium billardieri, Flavonoid
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı Eryngium billardieri'nin sulu ve metanollü ekstrelerinin antioksidan, antimikrobiyal aktiviteleri ile tirozinaz, bütirilkolinesteraz, asetilkolinesteraz, α-glukozidaz ve α-amilaz inhibitör aktivitelerini belirlemektir. E. billardieri'nin sulu ve metanollü ekstrelerinde demir indirgeyici antioksidan güç (FRAP), radikal temizleme aktivitesi (DPPH) ve bakır indirgeyici antioksidan güç (CUPRAC) testleri spektrofotometrik olarak çalışılmıştır. Antimikrobiyal aktivite, agar kuyucuk difüzyon yöntemiyle test edilmiştir. Enzim inhibisyonları, toplam fenolik ve flavanoid madde miktarları spektrofotometrik olarak tayin edilmiştir. E. billardieri su ekstresinin toplam fenolik ve flavanoid madde miktarları sırasıyla 157.02±0.51 mg GAE/g numune, 18.08±3.45 mg QE/g numune olarak bulunmuştur. Metanollü ekstresi ise 338.11±0.932 mg GAE/g numune, 24.07±2.58 mg QE/g numune olarak tespit edilmiştir. FRAP sonuçları bitkinin sulu ekstresinde 358.67±0.91 μmol troloks/g numune, metanollü ekstresinde ise 687.67±1.98 μmol troloks/g numune bulunmuştur. CUPRAC sonuçları sulu ekstrede 748.67±1.67 μM troloks/g numune, metanollü ekstrede ise 938.67±2.39 μM troloks/g numune olarak tespit edilmiştir. E. billardieri'nin metanollü ekstresinin (SC50: 0.1162±0.028 mg/mL), sulu ekstreye (SC50: 0.2677±0.020 mg/mL) göre daha yüksek radikal temizleme aktivitesine sahip olduğu bulunmuştur. Bitkinin sulu ekstresi standartlarla karşılaştırıldığında antimikrobiyal aktivite göstermemiştir. Ancak metanollü ekstresinin E. coli, Y. pseudotuberculosis, K. pneumonia, P. aeruginosa, S. aureus, C. tropicalis E. faecalis, B. cereus, S. cerevisiae, M. Smegmatis ve C. albicans'a karşı orta derecede antimikrobiyal aktivite göstermiştir. E. billardieri sulu ve metanolik ekstrelerinin tirozinaz inhibitör aktiviteleri 125.89±2.45 μg/mL ve 15.14±2.14 μg/mL olarak bulunmuştur. E. billardieri sulu ve metanolik ekstrelerinin asetilkolinesteraz inhibisyonu IC50 değerleri sırasıyla 81.28±2.51 ve 20.42±1.21 µg/mL bulunmuştur. Bütirilkolinesteraz inhibisyonu IC50 değerleri ise sırasıyla 75.86±2.37 ve 117.49±2.42 µg/mL olarak bulunmuştur. E. billardieri sulu ve metanolik ekstrelerinin α-amilaz inhibisyonu IC50 değerleri sırasıyla 173.78±3.75 ve 107.15±3.07 μg/mL olarak tespit edilmiştir. α-Glukozidaz inhibisyonu IC50 değerleri ise sırasıyla 269.15±2.54 ve 147.91±1.97 μg/mL olarak bulunmuştur. E. billardieri'nin farmakolojik, kozmetik ve gıda endüstrilerinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the antioxidant, antimicrobial activities of aqueous and methanol extracts of Eryngium billardieri and tyrosinase, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase, α-amylase and α-glucosidase inhibitory activities. Ferric ion reducing antioxidant power (FRAP), radical cleaning activity (DPPH) and copper ion reducing antioxidant power (CUPRAC) tests were studied spectrophotometrically in aqueous and methanol extracts of E. billardieri. Antimicrobial activity was tested by agar well diffusion method. Enzyme inhibitions, total phenolic and flavanoid substance amounts were determined spectrophotometrically. Total amounts of phenolic and flavanoid substance amounts of aqueous extract of E. billardieri were found to be 157.02±0.51 mg GAE/g sample, 18.08±3.45 mg QE/g sample, respectively. Methanol extract were determined as 338.11±0.93 mg GAE/g sample, 24.07±2.58 mg QE/g sample, respectively. FRAP results were found as 358.67±0.91 μmol trolox/g sample in aqueous extract and 687.67±1.98 μmol trolox/g sample in methanol extract. CUPRAC results were determined as 748.67±1.67 μM trolox/g sample in aqueous extract and 938.67±2.39 μM trolox/g sample in methanol extract. E. billardieri's methanol extract (SC50: 0.1162±0.028 mg/mL) was found to have higher radical scavenging activity than aqueous extract (SC50: 0.2677±0.020 mg/mL). The aqueous extract of the plant showed no antimicrobial activity compared to the standards. However, the methanol extract was showed moderately antimicrobial activity against E. coli, Y. pseudotuberculosis, K. pneumonia, P. aeruginosa, S. aureus, E. faecalis, B. cereus, M. smegmatis, C. albicans, C. tropicalis and S. cerevisiae. The tyrosinase inhibitory activities of aqueous and methanolic extract of E. billardieri were found to be 125.89±2.45 μg/mL and 15.14±2.14 μg/mL. The acetylcholinesterase inhibition IC50 values of aqueous and methanolic extract of E. billardieri were found to be 81.28±2.51 and 20.42±1.21 µg/mL. Butyrcholineesterase inhibition IC50 values were 75.86±2.37 and 117.49±2.42 µg/mL, respectively. α-Amylase inhibition IC50 values of aqueous and methanolic extract of E. billardieri were determined as 173.78±3.75 and 107.15±3.07 μg/mL, respectively. α-Glucosidase inhibition IC50 values were found to be 269.15±2.54 and 147.91±1.97 μg/mL, respectively. It was concluded that E. billardieri can be used in pharmacological, cosmetic and food industries.