Sectarianism in Iran foreign policy
İran dış politikasında mezhepçilik
- Tez No: 619504
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÖÇER AKDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez, Orta Doğu politikasını açıklamada, İran dış politikası ve Şii Hilali söylemlerinde mezhepçi yaklaşımın yeterliliğini, İran dış politikası özelinde sorgulamaktadır. Çalışmanın iddiası,“Şii gücü”olarak görülen İran'ın dış politikasında mezhep odaklı olmasının aksine ulusal çıkarlarına göre faydacı bir dış politika sergilediği; bölge Şiilerinin vatandaşı oldukları ülkelerdeki devlete karşıtı değil, aksine ülkelerindeki otoriter yönetimlere karşı mücadele ettikleri ve bunlara karşı doğal haklarını savunduklarıdır. Hizbullah veya Irak Şiileri gibi Orta Doğu'daki diğer Şii gruplarını veya topluluklarını destekleyen İran, dış politikasında iddia edildiği gibi zımni bir şekilde Şii norm ve yakınlıklardan etkilenmez. Bu doğrultuda tez, İran'ın farklı dönemlerdeki dış politikalarını inceleyerek mezhepçi yaklaşımın uluslararası ilişkilerde açıklayıcı olamayacağını iddia etmektedir. Çalışmanın bir diğer amacı, Şii Hilali söylemini incelemek, İran'ın böyle bir gruplaşma oluşturup oluşturmadığını ve bu düşüncenin neden ve kimler tarafından ortaya atılmış olabileceğini sorgulamaktır. Bu minvalde, çalışmada bu gibi söylemler eleştirel biçimde analiz edilmiş ve Kopenhag Ekolü'nün Uluslararası İlişkilere kattığı güvenlikleştirme kavramı ile açıklanmıştır. İran'ın bölgedeki gerçek rolünü anlamak için, açıklayıcı bir vaka olarak İran'ın yıllardır süregelen ve uluslararasılaştırılmış Suriye İç Savaşı'ndaki rolü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to understand the explanatory power of sectarianism regarding the international politics of the Middle East, with a specific focus on Iran's foreign policy. The findings of this study are as follows: Iran as a main“Shia power”, uses any kind of identities beside Shi'ism if it fits into its agenda, however, it does not pursue a sectarian foreign policy. It has been following pragmatic policies according to its national interests largely free from religion. Iranian foreign policies that support other Shia groups or communities in the Middle East like Hezbollah or Iraqi Shias are not implicitly influenced by religious norms and affinities. Accordingly, the study addresses those policies of the Islamic Republic of Iran, which confute the sectarian explanations in international relations. Another aim of this work is to question the idea of Shia Crescent, whether such a religious coalition is trying to be created by Iran; why, and for whom it is“created”. For this aim, the thesis analyzes the discourse through a critical approach and sees it as a securitization discourse as framed by the Copenhagen School. To have a deeper understanding of sectarianist explanations on Iran's foreign policy, in the last part of the work, Iran's foreign policy towards the Syrian Civil War is studied as a critical case.
Benzer Tezler
- Iran, Pakistan and Saudi Arabia: The rising sectarianism
İran, Pakistan ve Suudi Arabistan: Yükselen mezhepçilik
AFSHEEN FATIMA
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Uluslararası İlişkilerNecmettin Erbakan ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA CÜNEYT ÖZŞAHIN
- The Shia Crescent discourse: A critical geopolitical approach
Şii Hilali' söylemi: Eleştirel jeopolitik yaklaşımı çerçevesinde bir değerlendirme
ŞERMİN PEHLİVANTÜRK
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Uluslararası İlişkilerTOBB Ekonomi ve Teknoloji ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SERDAR PALABIYIK
- Ortadoğu'da güç mücadelesi çerçevesinde bir kimlik çatışması olarak mezhepçilik
Sectarianism as an identity conflict within the scope of power struggle in Middle East
GİZEM ÖRGEV
Doktora
Türkçe
2019
Uluslararası İlişkilerİstanbul ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SAADET GÜLDEN AYMAN
- Şii İslam ve İsrail: İran İslam devrimi sonrası ikili ilişkilerin şekillenmesinde mezhepçiliğin rolü
Shiite Islam and Israel: The role of sectarianism in the shaping of bilateral relations after the Islamic revolution in Iran
GÜLENAY GÖKSENİN EREN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Uluslararası İlişkilerKapadokya ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ SÜMER