The Shia Crescent discourse: A critical geopolitical approach
Şii Hilali' söylemi: Eleştirel jeopolitik yaklaşımı çerçevesinde bir değerlendirme
  1. Tez No: 452212
  2. Yazar: ŞERMİN PEHLİVANTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SERDAR PALABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Şii Hilali, İran, dış politika, eleştirel jeopolitik, mezhepçilik, Şiilik, Shia Crescent, Iran, foreign policy, critical geopolitics, sectarianism, Shiism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez, Ortadoğu ülkelerinde Şii Hilali söyleminin eleştirel jeopolitik kuramı açısından incelenmesini amaçlamaktadır. İran İslam Cumhuriyeti'nin kendi kontrolünde ve çıkarları doğrultusunda bir Şii Hilali yaratma gayretinde olduğu ilk kez 2004 yılında Ürdün Kralı II. Abdullah tarafından iddia edilmiştir. Bu söylemden hareketle, bu çalışma bir taraftan Şii mezhebini benimseyen idarecilerce yönetilen Ortadoğu ülkeleri üzerindeki etkisini incelerken, diğer taraftan da Sünni mezhebini benimseyen idarecilerce yönetilen ancak kayda değer büyüklükte bir Şii nüfus barındıran ülkelerin siyasi elitlerinin bu söyleme nasıl yaklaştıklarını, ondan ne derece etkilendiklerini ve İran'dan etkilenmeye ne derece açık olduklarını inceleyecektir. Bunu yaparken de bu çalışmada Şii Hilali söyleminin eleştirel jeopolitik doğrultusunda bir değerlendirmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study“the”Shia Crescent discourse through a critical geopolitical approach. King Abdullah II of Jordan claimed in 2004 that the Islamic Republic of Iran aimed at creating a Shia Crescent under its own control and in accordance with its own interests. Moving from this discourse, on the one hand, this study analyses the effect of this discourse on the Middle Eastern countries ruled by Shia political elites, while on the other hand, it elaborates on the approaches taken by those Middle Eastern countries' political elites who have acknowledged the Sunni branch of Islam, but rule over substantial Shia populations, to what extent those elites are influenced by this discourse, and are susceptible to Iranian influence. While undertaking these tasks, this study offers a critical geopolitical analysis of“the”Shia Crescent discourse.