Hermenötik yaklaşımla ensestin anlamlandırılması: Bir psikoterapi süreç analizi
Interpretation of incest with hermeneutic approach: A psychotherapy process analysis
- Tez No: 619506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ensest, baba/kız ensesti, çocukluk çağı travmaları, kompleks travma, borderline kişilik bozukluğu, şema terapi, Incest, father/daughter incest, childhood trauma, complex trauma, borderline personality disorder, schema therapy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışmasında erken çocukluk döneminde baba/kız ensestine maruz kalmış bir danışanın enseste ilişkin yaşanmış deneyimi psikoterapi süreç analizi ile derinlemesine incelenmiştir. Bir yıl süren seanslarda, şema terapi alan danışanın ensesti anlamlandırması, yaşamı üzerindeki travmatik etkilerini yorumlaması, terapi sürecini ve değişimi değerlendirmesi ve terapistin terapi sürecini yorumlamasına ilişkin sorulara yanıt aranmıştır. Seans deşifreleri tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular 3 bölüm halinde 12 ana temadan oluşmaktadır. İlk bölüm“Danışanın Ensesti ve ve Bugünkü Yaşamı Üzerine Etkilerini Anlamlandırması”dır ve 4 ana temadan oluşmaktadır:“Baba ile Savaşmak”,“Ben Annemin Kumasıydım”,“Dünya Bir Yanda, Ben Bir Yandayım”,“Çok Değersizim”. İkinci bölüm“Danışanın Terapi Sürecini ve Değişimi Anlamlandırması”dır ve 4 ana temadan oluşmaktadır:“Ben Onları Affettim”,“Baba ve Annenin Sonu”,“Bulutlar Dağılıyor Ama Korkuyorum”,“Orkidenin Kuru Dallarını Kesme Zamanı”. Son bölüm ise“Terapistin Terapi Sürecini Anlamlandırması”dır ve 4 ana temadan oluşmaktadır:“Elimin Üzerindeki Ürkek Kuş”,“Keşke Annen Ben Olsaydım”,“Yaramaz Bir Çocuğun Peşinden Koşmak”,“Fırtınaya Yakalanmış Geminin Kaptanı”. Araştırma bulguları ensestin danışan üzerindeki travmatik etkilerini ve bugünkü yaşamı üzerindeki sonuçlarını, terapi sürecine bağlı olarak anlamlandırmanın değişimini, terapistin süreçle ilgili anlamlandırmasını ve danışan ve terapist arasındaki etkileşimi ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis research, the experience of a client who has been exposed to father/daughter incest in early childhood is examined in depth by psychotherapy process analysis. During one-year long sessions with the client receiving schema therapy, the answers to the questions about how she made sense of incest, interpreted it's longterm traumatic effects on her life, evaluated the therapy process and change, and how the therapist interpreted the therapy process were sought. Session transcriptions were evaluated by thematic analysis method. The findings consist of 12 main themes in 3 sections. The first section is“The Client's Interpretation of Incest and its Effects on Her Life”and reveals 4 main themes:“Baba ile Savaşmak”,“Ben Annemin Kumasıydım”,“Dünya Bir Yanda, Ben Bir Yandayım”,“Çok Değersizim”. Second section is“The Client's Interpretation of Therapy Process and Change”and reveals 4 main themes:“Ben Onları Affettim”,“Baba ve Annenin Sonu”,“Bulutlar Dağılıyor Ama Korkuyorum”,“Orkidenin Kuru Dallarını Kesme Zamanı”. The last section is“The Therapist's Interpretation of Therapy Process”and reveals 4 main themes:“Elimin Üzerindeki Ürkek Kuş”,“Keşke Annen Ben Olsaydım”,“Yaramaz Bir Çocuğun Peşinden Koşmak”,“Fırtınaya Yakalanmış Geminin Kaptanı”. The findings of the research reveal the traumatic effects of incest on the client and her life, change of interpretation due to therapy process, the therapist's own interpretation of the process and interaction between the client and the therapist. The themes were discussed in the light of the related literature.