Uzamış kardiyopulmoner bypass sonrasında membran oksijenatör hasarının değerlendirilmesi
Evaluation of membran oqygenator damage after prolonged cardiopulmonary bypass
  1. Tez No: 619524
  2. Yazar: DERYA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp Akciğer Makinası, Kardiyopulmoner Bypass, Membran Oksijenatör, Bubble Oksijenatör, Heart-lung Machine, Cardiopulmonary Bypass, Membrane Oxygenator, Bubble Oxygenator
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Açık kalp operasyonlarının başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için, kalp akciğer makinası (KAM) ile kalbin durdurularak cerraha kansız bir saha bırakılıp vücut dışı dolaşımın gerçekleştirilmesi gereklidir. KAM 'da pompa başlığı kalbin, oksijenatörler ise akciğerin görevini görmektedir. Günümüzde kullanılan oksijenatörler membran oksijenatörler ve bubble (kabarcık) oksijenatörler olmak üzere 2 çeşittir. Membran oksijenatörler bubble oksijenatör'e göre daha yüksek performans gösterirler, az maliyetlidirler, kan travma ve emboli riski daha azdır. Bu sebeplerden dolayı son yıllarda en çok kullanılan oksijenatör çeşidi membran oksijenatörlerdir. Araştırmamızda membran oksijenatörlerde uzamış kardiyopulmoner bypass (KPB) sürelerine bağlı meydana gelebilecek hasarları ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. KPB süreleri 150, 178, 220, 270 ve 366 dk olan membran oksijenatörlerin basıncı en yüksek olduğu düşünülen çıkış kısmından kesitler alınarak toplanan veriler alınarak, taramalı elektron mikroskobu (SEM) altında incelenerek fiber yapıda ve yüzeyde meydana gelen hasar KPB süresinin uzamasına bağlı olarak karşılaştırılmıştır. Yapacağımız araştırmanın sonucunda uzamış KPB süresinin oksijenatör hasarına sebep olup olmadığı hakkında fikir sahibi olup, eğer meydana gelen hasar varsa ne gibi sonuçlar doğurur ve alınması gereken önlemler ile ilgili bilgiler edinilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The heart should be stopped by heart-lung machine and a non-bloody field and extracorporeal circulation should be provided for the successful implementation of open heart operations. The pump head serves as the heart and the oxygenators as the lung in heart-lung machine. Currently used oxygenators are two kinds of membrane oxygenators and bubble oxygenators. Membrane oxygenators have higher performance than the bubble oxygenators and they are at lower cost. Also they have less risk of trauma and embolism compared to the bubble oxygenators. For these reasons, membrane oxygenators are the most preferred oxygenators in recent years. In this study, it was aimed to determine the damage in membrane oxygenators caused by prolonged cardiopulmonary bypass times. The sections of the outlet parts that are considered to have the highest pressure in membrane oxygenators were obtained in cardiopulmonary bypass times of 150, 178, 220, 270 and 366 minutes. These sections were assessed and compared with each other under scanning electron microscope (SEM) to identify the damage to the fiber structure and the surface structures leading to prolonged cardiopulmonary bypass times. The results of this study will enlighten about whether the duration of prolonged cardiopulmonary bypass times causes oxygenator damage. Also, we will have an idea about possible consequences and precautions to be taken if damage occurs related to prolonged cardiopulmonary bypass times.