Strateji uygulamalarının öncülleri, strateji uygulamalarının verimliliği ve şirket performansı arasındaki ilişkiler
The releationship between corporate performance, the antecedents of strategy implementation and the efficiency of strategy implementation
- Tez No: 619588
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik yönetim, stratejilerin uygulanması, Strategic management, strategy implementation, execution
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Stratejik yönetim literatüründe, şirketlerin planlanmış stratejilerini hayata geçirme çabalarının çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlandığını vurgulayan oldukça fazla çalışmadan bahsedilmekte ve bu konu ile ilgili yapılan bilimsel çalışmaların yetersizliği vurgulanmaktadır. Şirketlerin planlanmış stratejileri ne kadar başarılı bir şekilde formülize edilirse edilsin, bu stratejilerin uygulanması aşamasında sadece doğru stratejilerin seçilmiş olmasının yetmediği ve bu stratejileri başarı ile uygulamak için farklı pek çok değişkeninde var olduğu tartışılmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı şirketlerin planlanan stratejilerini uygulayabilmesi için, ihtiyaç hissedilen ve aynı zamanda birer öncül görevi üstlenen temel faktörlerin incelenmesi, stratejilerin uygulanmasının verimliliği ve şirket performansı üzerine olan etkilerinin araştırılmasıdır. Bu tez çalışmasının literatüre katkısını iki açıdan ele almak mümkündür. Birinci olarak ilk kez strateji uygulamalarının öncülleri diye tanımlanan sekiz değişkenle ilgili ölçekler geliştirilmiştir. İkinci olarak, strateji uygulamalarının öncüllerinin strateji uygulamalarının verimliliğine olan etkisi analiz edilmiştir. Literatür taramasıyla elde edilen, stratejilerin uygulanmasını etkileyen faktörlerle ilgili yapılan çalışmalar ile ilişkili bir model geliştirilerek bu ilişkiler hipotezlendirilmiştir. Hipotezleri test etmek için bir model geliştirilerek yurt içinde ve yurt dışında imalat ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren çeşitli büyüklüklerdeki şirketlerden yüz yirmi birinin üst ya da orta düzey v yöneticilerine yönelik anket uygulaması yapılmıştır. İlgili anket Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın analiz sonuçlarına göre, kapasitesi olan bir şirket kurmak, en iyi uygulamaları benimsemek ve sürekli iyileştirme peşinde olmak, teknolojik destek sistemlerini kurmak, stratejileri destekleyen örgüt kültürünün oluşturulması ve stratejik liderliğin var olması ile strateji uygulamalarının verimliliği arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca, stratejilerin verimliliği ile şirket performansı arasında da pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Ilımlaştırıcı etki ile hipotezi test etmek için yapılan analizler soncunda ise çevresel belirsizliğin öncüller ile“stratejilerin uygulanmasının verimliliği”arasında kısmı ılımlaştırıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the literature of strategic management, it has been emphasized that the efforts of the implementation of corporate strategies often fail and the scientific researches on strategy implementation area are not sufficient enough. It has been argued that the formulation of a perfect strategy itself is not sufficient for the implementation if it has not been supported with other variables. In this sense, the purpose of this study is to research the basic factors which can be accepted as antecedents that have been needed for the implementation of the planned corporate strategies and to analyze their effects on the strategy implementation efficiency and corporate performance. It is possible to discuss the literature contribution of this dissertation in two ways. The first one is to create an eight variables related scale for antecedents of the strategy implementation for the first time and the second one is to analyze the effects of the antecedents of strategy implementation on strategy implementation efficiency. The model has been developed and hypothesized for these factors and tested on one hundred and twenty one different local and international companies which have been performing in production and services businesses. The questionnaires have been distributed to the upper and/or the middle managers of the companies and the questionnaires have been prepared in Turkish and in English. vii According to the research results, the positive relationship has been found between strategy implementation efficiency and building a capable organization, instituting best practices and pushing for continues improvement, installing information, communication and operating systems, corporate culture and strategic leadership. Also, positive relationship has been found between strategy implementation efficiency and corporate performance. At the end of the analyzes of the hypothesis with the moderating effects of environmental uncertainty, it has been found that environmental uncertainty has got partial positive relation on strategy implementation efficiency and the antecedents of strategy implementation.