Staging architecture as illusion: from mirror to digital heterotopia
Mimarlığı illüzyon olarak sahnelemek:aynadan dijital heterotopyalara
- Tez No: 619715
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ BASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: heterotopya, ilüzyon, bilişim çağı, arttırılmış mekan, arttırılmış gerçeklik, Heterotopia, Illusion, Information Age, Augmented Space, Augmented Reality
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Michel Foucault 1969 yılında heterotopya kavramını kurguladığında, birçok bölük pürçük dünyanın zamanın geçişi ve yok ediciliğinden bağımsız kalarak“imkansız bir yer”de bir araya gelen, kullanıcıyı genel zamanından ayırarak imgesel bir düzen yaratan gerçek yerlere hitap etmişti.Son yıllarda arttırılmış gerçeklik, mekan temsil yöntemleri ve mekanı deneyimleme şekilleri geliştikçe, mimarlığı bugü olduğundan daha farklı bir konumda taşıma olasılığı doğdu. Bu sebeple mimari mekanı farklı formatlarda tertipleyip temsil etmek büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, dinamik görsel ve işitsel niteliklerle oluşturulan, daima değişen, çok katmanlı mekanların, yüksek teknolojili bilişim toplumu çağında onu oluşturan sakinlerine neler sunduğunu anlamak. Bu bağlamda heterotopya kavramı yeniden analiz edilip 'dijital heterotopya' olarak yeniden analiz edilirken, geleceğin mimari pratik ve teorisi için ne getireceği çalışmanın sorusunu oluşturmakta.
Özet (Çeviri)
When Michel Foucault first introduced the notion of heterotopia in 1969, he addressed to real places that separate users from usual time and create imaginary orders in which many fragmentary possible worlds come together in an“impossible place”without being interrupted with the passage and destruction of time. With the development in recent years in augmented reality and new ways of representing and experiencing space, the possibility to transmit architecture into something more have been found. From post-truth to augmented reality there is a wide spectrum of illusion in architecture where the representation of an idea is more important than the idea itself. Thus, formulating and representing architectural space in different formats becomes crucial. This research aims to understand what these ever-changing, multi-layered spaces that are filled with dynamic visual and audial qualities in the era of high-tech information, offer to its dwellers. As the notion of heterotopia is reanalyzed as“digital heterotopia”, this research questions what the future holds for the practice and theory of architecture.