Ankilozan spondilit hastalarında TNF- α geninde olası varyantların analizi ve klinik parametrelerle olan ilişkisi
Analysis of potential variant in the TNF-α gene in ankylosing spondylitis patients and its relationship with clinical parameters
  1. Tez No: 619832
  2. Yazar: HACER KOCAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, TNF-α geni, Polimorfizm, Ankylosing spondylitis, TNF-α gene, Polymorphism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Ankilozan spondilitin toplumda sık görülmesi, tedavisinde Anti-TNF ilaçların kullanılması ve TNF-α'nın hastalık patogenezinde etkili olması nedeniyle, bu hastalarda TNF-α genlerinin (promoter bölgesinde yer alan -238, -308 nükleotit bölgeleri) analizini, olası gen varyantlarını saptamayı ve klinik parametrelerle olası ilişkisini incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamıza Gaziantep Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı/ Romatoloji polikliniğine başvuran 121 AS ve 103 sağlıklı kan vericisi dahil edildi. Hastaların klinik ve demografik özellikleri sorgulanıp, kaydedildi. Hasta ve kontrol grubunda PCR-RFLP yöntemi ile TNF-α promoter bölgesinde yer alan -238 ve -308 gen polimorfizmi araştırıldı. Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite Skoru (BASDAİ), Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMİ), Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFİ), Bath Ankilozan Spondilit Radyolojik İndeksi (BASRİ), gece ve gündüz Vizüel Analog Skalası (VAS) ve Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Ölçeği (ASQoL) skorları hesaplanıp kaydedildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında cinsiyet ve yaş bakımından anlamlı farklılık saptanmamış olup, cinsiyet ve yaş bakımından gruplar benzer dağılıyordu. Çalışma populasyonumuzdaki hasta ve kontrol grupları genotip ve allel farklılıkları açısından karşılaştırıldı. Yapılan istatistiksel analizde hasta ve kontrol grupları arasında genotip ve allel karşılaştırmasında, farklılık istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı. Hasta grubundaki bireylerin TNF-α -238. bölgesi genotiplerinin klinik parametrelerle olan ilişkisi karşılaştırıldı. Genotip ile klinik parametreler arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Hasta grubundaki bireylerin TNF-α -308. bölgesi genotiplerinin klinik parametrelerle olan ilişkisi karşılaştırıldı. Genotip ile klinik parametreler arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Hasta grubundaki bireylerin cinsiyet dağılımlarına göre klinik parametreler ile olan ilişkisi incelendiğinde farklılık istatististiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızdaki hasta ve kontrol grupları genotip ve allel bakımından karşılaştırıldığında hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. AS hastalarında TNF-α -238 ve -308 promotor bölgesi genotiplerinin klinik parametrelerle arasında anlamlı farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: Ankylosing spondylitis is common in the community and Anti-TNF drugs are used in its treatment. In addition, TNF-α is effective in AS pathogenesis. For these reasons, we aimed to analyze TNF-α genes (-238, -308 nucleotide regions located in the promoter region) in AS patients, to identify possible gene variants and to examine their possible relationship with clinical parameters. Material and Method: 121 AS and 103 healthy blood donors who applied to Gaziantep University Physical Medicine and Rehabilitation Department / Rheumatology outpatient clinic were included in our study. The clinical and demographic characteristics of the patients were questioned and recorded. In the patient and control groups, the -238 and -308 gene polymorphisms in the TNF-α promoter region were investigated by PCR-RFLP method. Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (BASDAI), Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), Bath Ankylosing Spondylitis Radiological Index (BASRI), Night and Day Visual Analogue Scale (VAS) Quality Scale (ASQoL) scores were calculated and recorded. Results: There were no significant differences between the patient and control groups in terms of gender and age, and the groups were similarly distributed in terms of gender and age. In our study , the patient and control groups were compared genotype and allele differences. In statistical analysis, no statistically significant difference were found between the patient and control groups in terms of allele and genotype. The relationships between genotypes of the TNF-α 238th region of the individuals in the patient group with clinical parameters were compared. There were no significant differences between genotype and clinical parameters. The relationships between genotypes of the TNF-α 308th region of individuals in the patient group with clinical parameters were compared. There were no significant difference between genotype and clinical parameters. Relationships of individuals in the patient group with clinical parameters according to gender distribution were compared, the difference was not found statistically significant. Conclusion: In our study; the patient and control groups were compared in terms of genotype and allele, and there were no statistically significant difference between the patient and control groups. Additionaly, there were no statistically significant difference between clinical parameters of TNF-α -238 and -308 promoter region genotypes in AS patients.