Girişimcilik desteklerinin işletmelerin gelişimine etkisi: Ordu ve Giresun işletmeleri üzerinde bir araştırma
The effect of entrepreneurship supports on the development of businesses: A research on Ordu and Giresun businesses
- Tez No: 619847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ YILMAZ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Destekleri, Performans, KOSGEB, İşletmeler, Entrepreneurship, Entrepreneurship financial supports, Performance, KOSGEB, SME's
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, girişimcilik desteklerinin işletmelerin gelişimine olan etkisini ortaya koymaktır. Bu çerçevede, öncelikli olarak, girişimcilik ve girişimcilik teorileri, çalışmanın birinci bölümünde tüm yönleriyle ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde girişimcilik destekleri detaylı olarak anlatılarak teorilerle olan ilişkilerine değinilmiştir. Bu bölümde, ayrıca, Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destekleri açıklanmıştır. Bu yüksek lisans tez çalışmasının üçüncü bölümünde, Ordu ve Giresun illerinde KOSGEB' in girişimcilik desteklerinin işletmelerin gelişimine etkisi konusunda gerçekleştirilen bir alan araştırmasının sonuçlarına yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca, Türkiye' de girişimcilere destek sağlayan en önemli kuruluşlardan biri olan KOSGEB' te bir yetkili ile yapılan röportaja, girişimcilik desteği alan KOBİ' lerle yapılan görüşmelerin sonucuna da yer verilmiştir. KOSGEB desteklerinin işletmelerin gelişimine etkisini inceleyen bu tez çalışmasında ulaşılan temel bulgu, işletmelerin KOSGEB destekleriyle ilgili olumlu deneyim düzeyleri ile işletme performansları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğudur. Diğer bir bulguya göre de, işletmelerin KOSGEB destekleriyle ilgili olumlu deneyim düzeyleri ile pazarda sahip oldukları pay arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki vardır. Öte yandan, işletmelerin KOSGEB destekleriyle ilgili olumlu deneyim düzeyleri ile sahip oldukları ciro düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to put forth the impact of entrepreneurship to the development of businesses. In this framework, in the first part, entrepreneurship, and entrepreneurship theories were evaluated in details. In the second part, the entrepreneurship financial support programs were examined. In addition, the Turkish Governmental Institution of Financial Support for SME' s (KOSGEB), financial supports are analyzed in this second section. In the thirds section of this thesis, the results of a case study is given, which was made in Ordu and Giresun provices of Turkey, on the impacts of entrepreneurial financial supports on the development of businesses. Moreover, in the third section, an interview, which was made by the researcher with a KOSGEB official is also presented. Finally, the third section also includes interviews with the business owners who took financial support from KOSGEB. The basic finding of this research based upon a case study is the following: There is a statistically significant and positive relationship between positive experiences of businesses about the financial support of KOSGEB, and the business performances. The results of data analyses also demonstrated that, there is a statistically significant and positive relationship between the businesses' positive experiences about the KOSGEB financial supports, and their share at the market. Finally, no statistically significant and positive relationship was achived between the positive experiences of business owners about the KOSGEB financial support, and their annual income.