Tı̇yatroda multı̇medya kullanımı ı̇ncelemesı̇ ve Maskelı̇ler adlı oyununun multı̇medya kullanılarak sahnelenmesı̇
Investigate of multimedia usage in theatre and staging the Masked play with using multimedia
  1. Tez No: 619851
  2. Yazar: MERT DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ULUÇ ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatroda Multimedya Kullanımı, Maskeliler, Ilan Hatsor, Multimedia Usage In Theatre, Masked, Ilan Hatsor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezin ilk bölümünde, tiyatroda multimedya kullanımının tarihçesi, önemli örnekleri ve günümüze kullanılan şekilleri araştırılmıştır. Multimedya kullanımının tarihçesi araştırılırken, zaman olarak üç ayrı dönem başlangıç noktası alınarak incelenmiştir. Bunlardan ilki, tarihsel avangard akımların ortaya çıktığı 1910'lu yıllardır. İkincisi, video sanatının ortaya çıktığı 1960'lı yıllardır. Üçüncü dönem ise, internet ve bilgisayarların yaygın olarak kullanılmaya başlandığı, dijital dönemin başlangıcı olan1990'lı yıllardır. Tiyatroda multimedya kullanımı konusunda yenilik getiren isimler olarak, Meyerhold, Erwin Piscator, Josef Svoboda, Robert Edmond Jones isimleri ve The Wooster Group, Robert Lepage, The Builders Association tiyatro toplulukları araştırılmıştır. Devamında, günümüz sahnelemelerinde kullanılan projeksiyon cihazları, video haritalama, yeşil ve mavi perde teknikleri, hologram, bilgisayar üretimli imgeleme, sanal gerçeklik, görüntülü konuşma teknolojisi gibi teknolojiler araştırılmıştır. Tezin ikinci bölümde ise Ilan Hatsor'un yazmış olduğu maskeliler adlı oyun incelenmiştir. Bu incelemede yazar hakkında bilgi verilmiş, oyunun özeti ve konusuna değinilmiş, karakter analizleri ve dönem incelemesi yapılmış, oyunun türü ve biçimiyle ilgili bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of this thesis, the history of multimedia usage in theater, important examples and the forms used today are investigated. When examining the history of multimedia usage, three different periods were taken as starting points. The first of these is the 1910s. When historical avant-garde currents emerged. The second is the 1960s. When video art emerged. The third period is the 1990s. The beginning of the digital era. Meyerhold, Erwin Piscator, Josef Svoboda, Robert Edmond Jones, The Wooster Group, Robert Lepage, The Builders Association investigated as innovators of multimedia usage. Then, projection machines, green and blue screens, hologram, computer- generated imagery (CGI), virtual reality, video calling technologies are investigated as today's technologies. In the second part of the thesis, Ilan Hatsor's play called masquerade is examined. In this review, information was given about the author, the summary and the subject of the play, character analysis and period analysis were made and information about the type and form of the play was given.