Lise son sınıf öğrencilerinin kendilerine ve başarıya yönelik bilişsel kurgularının sınav kaygısı açısından incelenmesi
An investigation of senior high school students' cognitive constructions of themselves and success in terms of text anxiety
- Tez No: 619853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SANBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, sınav kaygısı, bilişsel kurgu, benlik saygısı, repertuar ağı tekniği, Anxiety, test anxiety, cognitive construction, self-respect, repertory grid technique
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma lise son sınıf öğrencilerinin kendilerine ve başarıya yönelik bilişsel kurgularını sınav kaygısı açısından ortaya çıkarmayı hedeflemiştir. Çalışma bir taraftan olgu düzeyinde inceleme gerektirdiğinden çoklu nicel vaka analizi karakteri, öte taraftan sınav kaygısı yüksek ve düşük olan iki öğrenci grubunu karşılaştırmayı amaçladığından betimleyici bir karakter modelindedir. Çalışmanın katılımcı grubunu Adana ilindeki, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir devlet okulunda öğrenim gören 102 lise son sınıf (12) öğrencisine uygulanan Sınav Kaygısı Ölçeği sonucunda, sınav kaygısı yüksek 15, düşük 15olmak üzere toplam 30 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Sınav Kaygısı Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Repertuar Ağı Formu kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen verilerin analizi için bilgisayar tabanlı analiz programlarından yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen ilk bulguya göre; sınav kaygısı yüksek öğrencilerin öz değerleri, sınav kaygısı düşük öğrencilere göre daha düşüktür. İkinci olarak sınav kaygısı yüksek öğrenciler, bir öğrenci olarak kendilerini olumsuz; sınav kaygısı düşük öğrenciler ise olumlu algılamaktadır. Üçüncü bulgu, sınav kaygısı yüksek öğrencilerin bir öğrenci olarak kendilerini başarı ve akademik motivasyonu yüksek öğrenciye uzak, sınav kaygısı yüksek öğrenciye yakın; sınav kaygısı düşük öğrencilerin ise bir öğrenci olarak kendilerini, başarısı ve akademik motivasyonu yüksek bir öğrenciye yakın, sınav kaygısı yüksek bir öğrenciye uzak konumlandırdıklarını göstermektedir. Dördüncü olarak sınav kaygısı yüksek öğrencilerin bir öğrenci olarak öz algıları ile diğerlerinin gözünden kendilerine ilişkin algıları; sınav kaygısı düşük öğrencilere göre daha uyumsuzdur. Bu çalışma sonucunda elde edilen beşinci ve son bulgu sınav kaygısı yüksek öğrencilerin bilişsel karmaşıklık düzeylerinin, sınav kaygısı düşük öğrencilere göre daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak diyebiliriz ki, sınav kaygısı yüksek öğrencilerin bir öğrenci olarak benlik tasarımları, sınav kaygısı düşük öğrencilere göre negatiflik (olumsuz) göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the senior high school students' cognitive constructions of themselves and successin terms of test anxiety. On the one hand it is a multiple-quantitative case analysis character because the study requires an investigation at phenomenon level, on theother hand it is a descriptive charachter model since it is aimed to compare two students groups: the ones who had high test anxieties and low test anxieties. The participant group of the study consisted of 30 senior high school students-15 of them were determined as having high test anxiety and 15 of them having low test anxiety according to the results of the test anxiety scale which were applied to 102 senior high school students -studying at a state school under the supervision of Ministry of National Education located in the province of Adana. As the data collection tools, test anxiety scaleand a repertory grid technique which was prepared by the researcher were used. For the analysis of the data, computer based analysis programmes were used. According to the first finding of the study,the students who have a high level of test anxiety have a lower of self-worth beliefs than the ones who have a low level of test anxiety. Secondly, students who have a high level of test anxiety have a negative self-concept as a studentandtheoneswhohave a lowlevel of test anxietyhave a positive self-concept. The third findings hows that the students who have high level of test anxiety feelun companionable themselves to a students who has high level of success and academic motivation and feel close to the one who has high level of test anxiety; the students who have low level of test anxiety feel themselves close to the students who have high academic motivation and success and to the one who has high level of test anxiety. The finding that comes as the fourth is that self-perceptions of the students who have high level of test anxiety on their roles of being student and the perceptions of the people around them on these roles are more in compatible than the perceptions of the students who have low level of test anxiety. The fifth and last finding obtained at the end of this study shows that the students who have a high level of test anxiety have a higher level of cognitive complications than the ones who have a low level of test anxiety. As a conclusion, we can say tha tself-concept of the students who have high level of test anxiety shows negativity than the ones who have low level of test anxiety.