Roman türünün öğretiminde dijital hikâye uygulamalarının etkileri
The effects of digital story aplications in the teaching of literary genre of novel
- Tez No: 619858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH VEYİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dijital hikâye, roman türünün öğretimi, akademik başarı, tutum, digital story, teaching of the literary genre of novel, academic success, attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı roman türünün öğretiminde dijital hikâye uygulamalarının öğrencilerin akademik başarısına ve Türk dili ve edebiyatı dersine yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma karma yöntem araştırma desenlerinden biri olan yakınsayan paralel desen ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 öğretim yılında Ağrı ilinde lise düzeyinde bir devlet okulunun 11. sınıfında öğrenim gören ve amaçlı örnekleme ile seçilmiş 22'si deney grubu 22'si kontrol grubu olmak üzere toplam 44 ortaöğretim öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın nicel verileri, deney ve kontrol gruplarına araştırmacı tarafından geliştirilen "Roman Bilgisi Başarı Testi ve Veyis (2015) tarafından geliştirilen Türk Edebiyatı Dersi Tutum Ölçeği aracılığıyla uygulama öncesi ön test ve uygulama sonrası son test kapsamında elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS paket programına işlenmiş ve araştırmanın doğasına uygun olarak t testi yoluyla incelenmiştir. Araştırmanın nitel verileri ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen veriler betimsel analiz yapılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Roman öğretiminde dijital hikâye uygulamasının yapıldığı deney grubu ile dijital hikâye uygulamasının yapılmadığı kontrol grubundaki öğrencilerin akademik başarıları arasında deney grubunun lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Dijital hikâyelerin uygulaması ile deney grubu öğrencilerinin Türk dili ve edebiyatı dersi tutumlarında ilgi boyutunda anlamlı farklılık olduğu, bilgi, önem ve kaçınma boyutunda ise anlamlı farklılık olmadığı anlaşılmıştır. Sonuç: Dijital hikâye uygulamasının roman öğretiminde kullanılması öğrencilerin akademik başarılarını ve Türk edebiyatı dersine olan tutumlarını ilgi boyutuyla olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yapılan betimsel analiz sonucunda roman öğretimi ve dijital hikâye kullanımı hakkında olumlu görüş geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study examines the effects of digital storytelling applications in the teaching of the novel on students' academic success and of their attitudes towards Turkish language and literature. Method: This study was carried out with convergent parallel design, one of the mixed method research designs. The study group of the research consisted of 44 secondary school students, 22 of which were in the experimental group and 22 of them were in the control group, selected by purposeful sampling from the 11th grade high school students in a public school in Ağrı province in 2018-2019 academic year. The quantitative data of the research were collected within the scope of pre-test, before the test, and post-test, after the test, through the“Novel Knowledge Achievement Test”developed by the researcher for the experimental and control groups and the Turkish Literature Attitude Scale developed by Veyis (2015). The collected data were processed in the SPSS package program and analysed by means of T test in accordance with the nature of the research. The qualitative data of the research were collected through a semi-structured interview form. The data collected through the semi-structured interview form were evaluated through descriptive analysis. Findings: It was observed that there was a statistically significant difference between the academic successes of the students in the experimental group where digital storytelling was applied in the teaching of novel and in the control group where digital storytelling was not applied, in favour of the experimental group. With the application of digital stories, it was understood that there was a significant difference in the attitudes of the experimental group students in Turkish Language and Literature lesson in interest dimension, and there was no significant difference in knowledge, significance and avoidance dimensions. Result: It was concluded that the use of digital storytelling in teaching of the novel positively affects students' academic success and attitudes towards Turkish literature in interest dimension. In addition, as a result of the descriptive analysis, it was concluded that the students in the experimental group they developed a positive opinion on the use of digital storytelling.