Sosyal medya pazarlamasının tüketici davranışı ve satın alma üzerindeki etkisi
Effect of social media marketing on comsumer behavior and purchasing
- Tez No: 619859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici davranışları, sosyal medya, satın alma, Consumer behaviors, social media, purchasing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
2000'li yılların başlarında hayatımıza giren sosyal medya; gündelik hayatın bir parçası haline gelmiş, dolayısıyla insan yaşamında birtakım değişimler meydana getirmiştir. Sosyal medya platformları sayesinde insanların bilgiye ulaşması daha hızlı ve kolay hale gelmiş, bireyler mekân ve mesafeden bağımsız olarak dünyanın bir ucundan diğer bir ucundaki bireyle dahi iletişim kurabilmeyi başarmıştır. Sosyal medyanın beraberinde getirdiği bu yenilikler pazarlamaya da farklı bir boyut kazandırarak 'sosyal medya pazarlaması' kavramını oluşturmuştur. İnternet ağı üzerinden sosyal medya platformları kullanılarak yapılan tüm pazarlama aktiviteleri sosyal medya pazarlamasıdır. Sosyal medya pazarlamasında kullanılan medya araçları, önceden kullanılanlardan farklı olarak tüketicilere yeni fırsatlar vermiştir. Tüketiciler artık sosyal medya platformları üzerinden ürün ve hizmetler hakkında daha çok bilgi edinebilmenin yanı sıra ürün ve hizmetler hakkında edindikleri deneyimlerini de paylaşarak birbirlerinin satın alma kararını etkilemeye başlamışlardır. İşletme yöneticileri açısından bu süreçleri yönetebilmek hayati bir önem taşımaktadır. Bu tezin amacı sosyal medya pazarlamasının, tüketici davranışı ve satın alma üzerindeki etkisinin incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Social media, which came into our lives at the start of 2000s, became a part of our daily lives, thus causing certain changes in human lives. With the social media platforms, people's access to information became faster and easier, even allowing communication with people across the globe regardless of time and place. These innovations social media brought with itself also brought a new dimension to marketing and created the concept of 'social media marketing'. All marketing activities facilitated through Internet with the use of social media platforms are social media marketing. The media tools used in this type of marketing, compared to more traditional ones, gave consumers new chances. The consumers now, along with being able to gain more information about different products and services through social media platforms, started to share their experiences and affect each other's buying decisions. Being able to manage these processes is of vital importance for business executives. The purpose of this thesis is to analyze the effect of social media marketing on consumer behavior and purchases.