Fındık finansmanının yöre kalkınmasına katkısı
Contribution of hazelnut financing to local development
  1. Tez No: 619865
  2. Yazar: HASAN CEBECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fındık, finansman, kalkınma, tarım, üretim, ekonomi, ticaret, ihracat, Hazelnut, finance, development, agriculture, production, economy, trade, export
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada, ''Fındık Finansmanının Yöre Kalkınmasına Katkısı'' üzerinde durularak, fındık tarımının yöredeki gelişim sürecinden bahsedilip, fındığın süreçler içinde yöre ekonomisine ve sosyal hayata etkileri analiz edilmeye çalışılacak. Tarım; yüzyıllar boyunca üretildiği coğrafyada insan yerleşimlerinin oluşmasında ana etken olmuş, insanlığın avcı ve göçebe yaşamdan yerleşik düzene geçmesine neden olmuş, sosyal ve ekonomik hayata etki etmiş ve medeniyetin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Tarım başlangıçta insanların kendi gıda ihtiyaçlarını karşılamak üzere ürettiği ve daha sonra yerel ve uluslararası ticaretin gelişmesine katkıda bulunan bir sektöre dönüşmüştür. Ulaşım olanaklarının ve ticaret ağlarının artması, canlıların yaşamını sürdürebilmesi için gıdaya olan ihtiyacı ve üreticinin tarımdan sağladığı gelire olan ihtiyacı ülkemizde ve dünyada tarım sektörünün gelişmesine, tarım üretim alanlarının artmasına neden olmuştur. Yöremizde ise tarım daha çok coğrafi ve iklim koşullarından etkilenerek fındığa bağlı olarak gelişmiş ve yöremizdeki yaşama etki etmiştir. Yöremizin dağlık ve engebeli olması ve iklim koşullarındaki uygunluk fındık ve çay tarımını ön plana çıkarmıştır. Yöremizde sanayi tesislerin olmayışı, hizmet sektörlerindeki gelirin yetersizliği ve alternatif tarım ürünlerinin azlığı yöre halkını tarım ürünleri yetiştiriciliğinde fındık ürününe bağımlı hale getirmiştir. Bu çalışmada fındık yetiştiriciliği yapan çiftçilerin yapısal özelliklerini, üretim maliyeti unsurlarını, gelirlerini, tasarruf ve harcama eğilimlerini tespit etmeye çalışılmıştır. Üreticilere birebir görüşme yöntemi ile anket çalışması uygulanmış 61 fındık üreticisiyle görüşülmüştür. Araştırma sonucunda; üreticilerin %25'i fındık yetiştiriciliği, %75'i başka meslekle iştigal etmektedir. Üreticiler fındık üretiminden elde ettikleri gelirin %20'sini tasarruf edip %80'ini harcamaktadır. Üreticiler fındık yetiştiriciliği yaparken üretim maliyeti unsurlarına katlanmakta bu maliyet unsurları üreticilere, arazi yapısına ve fındık üretim sahasına göre farklılıklar göstermektedir. Bu tez çalışmasında anket çalışması sonucunda elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlara ulaşılmaya çalışılmış, çıkan sonuç verilerinden hareketle fındık tarımından elde edilen gelirin, Giresun yöresine çarpan etkisi araştırılmış, neticesinde Giresun'un toplam fındık üretiminden elde ettiği gelirin ilin ekonomik ve sosyal yaşamına ve Giresun ilinin gayrı safi yurtiçi hasılasına etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 'The Contribution of Hazelnut Finance to Local Development' will be emphasized and the development process of hazelnut agriculture in the region will be mentioned and the effects of hazelnut on local economy and social life will be analyzed. Agriculture has been the main factor in the formation of human settlements in the geography where it has been produced for centuries, has caused mankind to shift from predator and nomadic life to settled order, has influenced social and economic life and contributed to the development of civilization. Agriculture has initially developed into a sector that people produce to meet their own food needs and then contribute to the development of local and international trade. The increase in transportation opportunities and trade networks, the need for food for the survival of living beings, and the need for the income provided by the producer from agriculture have led to the development of the agricultural sector in our country and the world and the increase of agricultural production areas. In our region, agriculture has been affected mostly by geographical and climatic conditions and developed depending on hazelnut and has affected the life in our region. Our region's mountainous and rugged and climatic conditions have brought hazelnut and tea farming to the forefront. The lack of industrial facilities in our region, insufficient income in the service sectors and the lack of alternative agricultural products have made the local people dependent on hazelnut production in agricultural products. In this study, it has been tried to determine the structural features, production cost elements, income, saving and spending trends of farmers who produce hazelnut. 61 hazelnut producers were interviewed with a one-on-one interview method. As a result of the research; 25% of producers are engaged in hazelnut cultivation and 75% are engaged in other professions. Producers save 20% of their income from hazelnut production and spend 80%. While producers grow hazelnut production, they bear the cost of production, and these cost factors differ according to producers, land structure and hazelnut production area. In this thesis study, the data obtained as a result of the survey study were analyzed and the results were tried to be reached, the effect of the income obtained from hazelnut farming on Giresun region was investigated based on the resulting data, and the economic and social life of Giresun from the total hazelnut production of the province and the informal province of Giresun province. Its effect on the net domestic product has been determined.