Fındık kurutma
Hazel nut drying
- Tez No: 12148
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TEOMAN AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarım ürünlerinde kurutma, fındık kurutma, kurutma, fındıkta mekanizasyon, fındık. vı, Drying of agriculture productions, Hazel nut drying, Drying, Hazel-nut, Mechanization in the hazel nut production. Vll
- Yıl: 1991
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Geleneksel meyve ve sebze kurutma yöntemleri oldukça il keldir ve ürünü tozdan, beklenmedik yağmurdan, kir ve mikro organizmaların ve böceklerin zararlarından korumamaktadır.Bu nun sonucunda her yıl binlerce kilogram ürün kayıp olmaktadır. Bu nedenlerden ötürü, günümüzde meyve ve sebzelerin, yapay ola rak kurutulması çok tercih edilmektedir. Bu çalışma, dalından toplanmış, nem oranı yüksek, yeşil fındığın yapay olarak kurutulması durumunda, fındığın kuruma şartlarının tayini ve bu şartların fındıkta doğurabileceği etkilerin deneysel olarak araştırılması ile ilgilidir. Tez kapsamında sırasıyla fındık hakkında genel bilgi, kurutma o- layı, deneysel çalışma (teorik esası ve deney düzeneği), ve deneyden elde edilen sonuçlar bulunmaktadır. Çalışmanın kapsamını ise, kurutma havasının sıcaklığı, hızı, nemi, birim alana yüklenen ürün miktarı ve yerleştirme şeklinin, fındığın kurumasına olan etkilerinin araştırılması teşkil etmektedir. Bu şartların sağlanabileceği bir deney dü zeneği tesis edilmiştir. Deneylerin fındık toplama ve kurutma sezonu süresince, yaklaşık 20 günlük bir süre içerisinde yapılması zorunluluğu vardır.Bundan dolayı çalışmanın sonuçları, süre kısıtlı oldu ğundan daha önce belirtilen paremetrelerin tümünü kapsamamak tadır. Hız, birim yükleme miktarı ve şekli sabit tutulmuş, kurutma havasının nemi ve sıcaklığıda gerektiği şekilde sabit tutulamamiştır. Bu şartlar altında sürdürülen deney sonuçlarına göre, başlangıç nemine bağlı olmakla beraber, fındıklar yaklaşık 2-3 gün de kurumaktadır. Kuruma şartlarına göre değişmekle birlikte yeşil fındığın yapay kurutulması sonunda tadında istenmeyen bozulmalar ortaya çıkmaktadır. Kademeli ısıtma uygulandığı takdirde bu mahsur giderilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hazel nut Drying The common drying methods of fruits and vegetables are quite primitive, and never save the product from dust, unex pected rain, dirt and damage of the insects and microorga nisms. Thus, each year thousands of kilograms of product are wasted. For these reasons, artificial drying of fruits and vegetables more preferable in our days. This thesis deals with obtaining the artificial drying conditions of reaped hazel nut which has quite high moisture content rate and also researching the effects of the condi tions experimentally that might occur during drying. In this thesis, general information about hazel nut, drying, experi mental work (containing the basic principles of drying and information about the experimental system used in this work), and the results of the experiments were presented respecti vely. The scope of this thesis consists of researching the effects of the temperature, speed, humid rate of drying air, amount of the grain loaded to the unit area and the shape of loading of grain to drying. An experimental system, which can control the conditions presented above was provided. The experiments had to be done in the time of 20 days during the grain reaping and drying season. Due to lack of the time for experimenting, the results of the work don't include all the effects presented above. Speed, amount of the unit loading and loading shape were taken as constant, however, humid and temperature of drying air could not fixed at the required values. According to the results of the experiments done under these conditions, grains were drying in 2-3 days depending on the initial grain moisture contents. Unwanted spoiling in the taste of the dryed grain could become depending on the drying conditions. However, when heating-stage by stage was applied, this disadvantage could be eliraineted.