Migration, mothering and intergenerational family dynamics: Perspectives of the 2nd generation migrant Bosniac women
İkinci kuşak göçmen Boşnak kadınlarının perspektifinden göç, annelik ve nesiller arası aile dinamikleri
  1. Tez No: 619870
  2. Yazar: AYŞE BEGÜM HOT
  3. Danışmanlar: DR. BAHAR TANYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci jenerasyon Boşnak kadınlar, zorunlu göç, nitel araştırma, aile dinamikleri, annelik kimliği, anne-kız ilişkisi, second generation Bosnian women, thematic analysis, family dynamics, maternal identities, mother-daughter relationship
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı siyasi baskı nedeniyle eski Yugoslavya'dan Türkiye'ye göç eden ikinci kuşak Boşnak kadınların göç ve annelik deneyimlerini nasıl anlamlandırdıklarını derinlemesine incelemektir. Çalışma 48 ila 65 yaşları arasındaki 12 kadın katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler üzerinden ilerlemiş olup katılımcıların göç ve annelik deneyimleri hakkındaki hikayelerini araştırmak için tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. 'Göçü anlamlandırmak' ve 'Aile dinamikleri' olmak üzere iki tematik ağ tanımlanarak, göç olgusu ve bunun aile dinamikleri ve annelik pratikleri ile ilişkisi incelenmiştir. Katılımcılar, aile üyelerinin birbirinden kopması ile oluşan kayıplara, sosyal sermayelerinin ve statülerinin kaybı konularına odaklanarak, ailelerinin göç kararına katkıda bulunan çekme ve itme faktörlerini dile getirmişlerdir. Katılımcılar Türkiye'de göç ettikleri ilk dönemde yaşadıkları belirsizlik, dil engelleri, ekonomik zorluklar, ırkçılık ve gavur olarak damgalanma gibi deneyim ve zorluklarını dile getirmişlerdir. Görüşmelerde, katılımcıların uğradıkları ırkçılığın dengelenmesi için kimliklerini idealize etmiş oldukları ve hala Türkiye'deki varlıklarını savunmaya ihtiyaç duydukları gözlemlenmiştir. Araştırılan bir diğer ana konu ise, aile dinamiklerindeki nesiller arası değişimlerdir. Bu çalışma kuşaksal farklılıklar üzerine karşılaştırmalı bir bakış açısı sunmuş ve annelik deneyimlerinin nesiller arası aktarımının araştırılmasına imkan vermiştir; katılımcılar ebeveynlik stratejileri, anneliğin inşası, çocukların rolleri (değerleri) olgularına atıfta bulunmuşlardır. Sonuçlar Türkiye'deki birinci ve ikinci kuşak Boşnak aileler için ikinci kuşağın perspektifinden incelenmiştir. Buna göre, birinci kuşak anneler çocuklarından itaat bekleyen, aile onurunda kadın olgusuna büyük önem veren ve katılımcıların diğerleri ile -özellikle de grup dışı üyelerle- olan ilişkileri üzerinde katı kurallara ve kontrole sahip olan anneler olarak tanımlanmıştır. Katılımcılar ise annelerinden farklı olarak, kendilerinin çocuklarından eğitim ve özgüven konusundaki beklentilerine vurgu yapmıştır. Buna rağmen çalışmada annelerin çocukları üzerindeki kontrolünde ve dış gruba karşı güvensizlik konularında nesiller arası süreklilik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to gain an in-depth understanding about how the second generation Bosnian women migrated from Yugoslavia to Turkey due to political persecution are making sense of their migration experiences and mothering practices. Twelve women, aged between 48 and 65, participated in the study. Semi-structured interviews were used to explore participants' stories about the migration and maternal experiences; a thematic analysis was employed to analyze the collected data. Two thematic networks were identified: Making sense of migration and family dynamics. The phenomena of migration and its effect on the family dynamics and mothering were brought into focus. Participants talked about pull and push factors that contributed to their families' migration decision with a focus on the issues of separation and fragmentation of family members across borders, as well as on loss of their social capital and status. Participants expressed their early experiences and challenges in Turkey such as uncertainty, language barriers, economic difficulties, racism and being stigmatized as a giaour. In order to counter-balance the racism, participants appeared to have idealized their identities and were still in need for defending their presence here. Change in the family dynamics across generations was another main issue that was explored. The present study provided a comparative perspective on generational differences and allowed for exploring intergenerational transmission of maternal practices; participants' accounts referred to perceptions of parenting strategies, construction of motherhood, children's roles (values). These themes were explored for both the first and the second families in Turkey. Participants constructed the first generation mothers as authoritarian figures who expected their children to be strongly obedient, attached great importance to the female/family honour and had strict rules and control over their children's relationship with others, especially out-group members. They constructed themselves as different from their mothers with an emphasis on their expectations about the education and self-confidence. However, accounts pointed out an intergenerational continuity among the generations in terms of maternal control and insecurity towards out-group.