Personality types and decision making in games: A case study of telltale games
Kişilik tipleri ve oyun içi karar verme: Telltale oyunları üzerine bir olay incelemesi
- Tez No: 619949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARBAROS BOSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ahlaki Kararlar, 16 Personalities, Oyuncular arasındaki bireysel farklılıklar, oyuncular arasındaki kişilik farklılıkları, MBTI, Moral Choice, 16 Personalities, individual differences between players, personality differences between players, MBTI
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte oyunlar giderek daha oyuncu karar odaklı olmaya başlamıştır. Oyun hikâyeleri görseller, gelişmekte, güçlenmekte ve giderek daha gerçekçi olmaktadır. Bazı oyunlar, hikayeleri oyuncuların oyun içi kararlarıyla etkilemelerine izin vermiştir. Peki gerçekten bu oyun içi kararları oyuncular tarafından tesadüfen mi alınıyor, yoksa oyuncular bilinçsizce kişilik tiplerine bağlı olarak mı karar veriyor? Bu kararlar önceden tahmin edilebilir mi? Bu soruların cevabı için bir çalışma yürütülmüştür. 51 katılımcıya, oyuncu kararları ile hikayesi gelişen oyunlardan biri oynatılmıştır. Bu oyunlar The Wolf Among Us ve The Walking Dead'tir. Bu iki oyunun da oyun içi senaryoları ve sonları oyuncuların kararlarına bağlı olarak değişmektedir. Oyuncuların kişilik tiplerinin belirlenmesi için 16 Personalities Test kullanılmıştır. Aynı kişilik tiplerinde olan oyuncuların benzer oyun içi kararları aldığı görülmüş olsa bile, toplanan veriler, kişilik tipleri ve oyun içi kararlar arasında bir ilişki kurmak için yeterli değildir. Bu sebeple sonuç bölümünde bir sonraki çalışmalarda yapılması iyi olabilecek konulara da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Over time, with the evolution of technological improvements, games become more interactive. Game stories and visuals evolved and become more and more realistic. Some games started to offer players to change the story with their in-game choices. However, is it really true that players make these choices simultaneously, or players decide according to their personal types unconsciously and major decisions already decided before the game starts? In order to answer this question, an experimental study has been made. 51 participants played one of the two interactive narrative game; The Wolf Among Us and The Walking Dead. These two games have different story endings according to players in-game choices. 16 Personalities test was used in order to determine personal types of the participants. Even though there are some similarities between participants' personal types and their in-game choices between players, the collected data is not enough to answer the thesis question. With the help of this results, for the further research potential is mentioned in the conclusion part.