Sağ ve sol popülizm: Fransa örneği üzerinden karşılaştırmalı bir inceleme
Right and left populism: A comparative approach on French case
- Tez No: 619970
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA GÜL DARDAĞAN KİBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Popülizm, Fransa, Ernesto Laclau, Halk, Elit, Antagonistik Sınır, Eşdeğerlik Zinciri, Populism, France, Ernesto Laclau, People, Elite, Antagonistic Border, Chain of Equivalence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma, sağ ve sol popülizmi Fransa'da Ulusal Cephe ve Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFI) üzerinden karşılaştırmalı şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Popülizmin, toplumun antagonistik bir sınır aracılığıyla iktidar elitleri ve halk kategorisi arasında ikiye bölünmesi ve halkın tekil taleplerinin eşdeğerlik zinciri üzerinden birbirine eklemlenmesine dayalı bir siyaset mantığı olduğunu savunan Ernesto Laclau'nun yaklaşımı ışığında ve 2017 Cumhurbaşkanlığı seçimleri bağlamında, Marine Le Pen'in Ulusal Cephe'si ve Jean-Luc Mélenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin popülist siyaset mantığı üzerinden birbiriyle kesiştiği moment çalışmanın konusunu teşkil etmektedir. Buradan hareketle çalışma, toplumun antagonistik bir sınır aracılığıyla elitler ve halk kategorisi altında ikiye bölünmesi fikrine dayalı bir siyaset mantığı olan popülizmin, geleneksel sağ-sol ayrımının ötesinde ve münhasıran sağ siyasete özgü olmaktan ziyade, hem sağ hem de sol siyasetle bir arada var olabildiğini doğrulanmaya çalışmaktadır. Çalışmanın sonunda ulaşılacak sonuç, Ulusal Cephe ve LFI'nin popülizm ortak paydasında birleşmekle birlikte,“halk”kategorisi altında birbirinden tamamen farklı kesimleri bir araya getirme eğilimi gösterdikleri ve biri sağ biri sol olmak üzere birbirinden tamamen farklı ve birbiriyle çekişme halinde iki ayrı popülizm sunduklarıdır.
Özet (Çeviri)
This study intends to analyse right and left populism with a comparative approach on the examples of National Front (FN) and La France Insoumise (LFI) in France. In light of the populism approach of Ernesto Laclau, i.e. populism is a political logic based on the division of society with an antagonistic border between elites and the people and articulation of the people's particular demands to each other with the chain of equivalence, and in the context of Presidential elections of 2017, the subject of this study is the point at which National Front of Marine Le Pen and La France Insoumise of Jean-Luc Mélenchon intersect each other on populist political logic. Thus, the study endeavours to verify that populism, which is a political logic based on the division of society between elites and the people with an antagonistic border, is beyond left-right division and rather than being exclusively peculiar to right-wing politics, it can exist together with both right and left-wing politics. The study will conclude that, though they meet on the populism common ground, National Front and LFI tend to bring together totally different segments of society under the“people”category and they represent completely distinct and competing versions of right and left populism.