Günümüz İslam bankacılığında murâbahaya dayalı yeni uygulamaların fıkhî açıdan değerlendirilmesi
The evaluation of murâbaha practices in Islamic banksin terms of jurisprudence
  1. Tez No: 619974
  2. Yazar: ZAKARIA KHALİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SALİH KUMAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, İslâm İktisadı, İslamî Banka, Murâbaha, Faizsiz Finans, Fiqh, Islamic Economics, Murâbaha, Islamic Banking, Economics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, günümüzde birçok ülkede faaliyet gösteren İslamî bankalardaki murâbaha uygulamalarının fıkhî açıdan tahlil ve değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Tezde, klasik fıkhî anlayış yanında, bu amaçla kurulmuş modern uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmiş olan şer'i standartlar esas alınmıştır. Çalışmanın giriş kısmında konuyla alakalı gerekli tanımlamalara yer verilmiş ve daha anlaşılır hale getirilmek için bazı örnekler üzerinde durulmuştur. Ayrıca Faizsiz Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetim Kurumu (AAOIFI) gibi finans kurumlarının standartlarını belirleyen bazı kuruluşlara değinilmiş ve bu kuruluşlar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde İslamî bankaların bazı murâbaha uygulamaları tanımlanmış ve detaylı bir şekilde analizleri yapılmıştır. İkince bölümde ise analizi yapılan uygulamaların birinci bölümde fıkıh kurallarına göre değerlendirilmesi yapılmıştır. Bankaların murâbaha uygulamaları yine bu kurallar çerçevesinde birbirleriyle karşılaştırılıp genel bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the it consists of analysis and evaluation of murâbaha applications in Islamic banks were compared with published Sharia Standards such as the Rules Complied with in the Fiqh Evaluation Process, the Accounting and Auditing Institution of Interest-Free Financial Institutions (AAOIFI), and especially the murâbaha applications were compared. In the first chapter, the researcher gave the necessary definitions related to the subject and presented these definitions in a more understandable way with the examples. In the second part, he talked about the Fiqh rules required to compare murâbaha practices and mentioned the related organizations. And it includes information about these organizations. In the third chapter, he described some murâbaha applications of Islamic banks and analyzed them in detail. In the fourth and last chapter, the applications of the analysis are evaluated according to the Fiqh rules which are investigated in the second chapter. And these applications again compared with each other within the framework of these rules and reached the conclusion.