Ücretli sınıf öğretmenlerinin mesleki ve örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of occupational and organizational commitment levels of paid classroom teachers
- Tez No: 619993
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ücretli öğretmen, sınıf öğretmeni, örgütsel bağlılık, mesleki bağlılık, Paid teacher, classroom teacher, organizational commitment, occupational commitment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma; ücretli sınıf öğretmenlerinin örgütsel ve mesleki bağlılıklarının hangi düzeyde olduğunu; demografik özelliklere göre örgütsel ve mesleki bağlılıklarının değişip değişmediğini ve örgütsel bağlılıkları ile mesleki bağlılıkları arasında bir ilişkinin olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada, Mardin ilinde çalışan ücretli sınıf öğretmenleri çalışma evreni olarak belirlenmiş ve örneklem olarak 251 ücretli sınıf öğretmeni seçilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t testi, ANOVA'da farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek içinse LSD testinden yararlanılmıştır. Örgütsel bağlılık ve mesleki bağlılık arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması amacıyla da Pearson korelâsyon analizi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında ücretli sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılıklarının; duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık alt boyutlarının orta düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin mesleki bağlılıkları orta düzeyde çıkmıştır. Öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının duygusal bağlılık alt boyutu; medeni durum, yaş, eğitim durumu ve sınıf mevcuduna göre anlamlı bir şekilde farklılaşmakta; devam bağlılıkları seminer durumu, eğitim durumu, yaş, çalışma süresi ve sınıf mevcutlarına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Normatif bağlılık alt boyutu ise eğitim durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Öğretmenlerin mesleki bağlılıkları; cinsiyete, yaşa, medeni duruma ve eğitim durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Ücretli sınıf öğretmenlerinin mesleki bağlılıkları ile örgütsel bağlılığın duygusal bağlılık alt boyutu arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Buna karşın ücretli sınıf öğretmenlerinin mesleki bağlılıkları ile örgütsel bağlılığın devam bağlılığı ve normatif bağlılık alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Araştırmada sonuç ve tartışma çerçevesine bağlı olarak ücretli sınıf öğretmenlerinin örgütsel ve mesleki bağlılığını arttırıcı çalışmaların yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research; the level of organizational and occupational commitment of paid classroom teachers; It was conducted to reveal whether organizational and occupational commitment have changed according to demographic characteristics and whether there is a relationship between organizational commitment and occupational commitment. The research is a descriptive study in the correlational survey model. As the universe, paid classroom teachers working in Mardin province were determined. 251 paid classroom teachers were selected as samples. One-way analysis of variance (ANOVA), t test was used to analyze the data obtained in the research, and LSD test was used to determine which group the difference originated in ANOVA. Pearson correlation analysis was conducted to reveal the relationships between organizational commitment and occupational commitment. As a result of the research, affective, contiunance and normative commitment of paid classroom teachers is at a medium level. Classroom teachers' occupational commitment is at the medium level.Affective commitment was changed by teachers; age groups, graduation, marial status and class size. Continuance commitment was changed by teachers; seminar status, graudation, age groups, seniority and class size. However normative commitment didn't changed by teachers discused variables. Teachers occupational commitment was changed by; gender, age groups, marital status, graudation. There is a positively low level of meaningful relationship between the occupational commitment and affective commitment of paid classroom teachers. However there isn't significant relationship between occupational commitment and continuance commitment and normative commitment. In the research, it is suggested to conduct studies to increase the organizational and occupational commitment of paid classroom teachers depending on the outcome and discussion framework.