Kemah ilçesi ve çevresinin Eskiçağ tarihi
Kemah and the surrounding area in Ancient history
- Tez No: 619994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Erzincan, Kemah, Urartu, Tarihî Coğrafya
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İdari olarak Erzincan iline bağlı olan Kemah ilçesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, bölgenin Yukarı Fırat Havzasında, Fırat'ın ana kolu olan Karasu Irmağı'nın açmış olduğu boğazın (Kemah Boğazı)güney yamacında kurulmuştur. Kemah ilçesi eskiçağ tarihi boyunca, coğrafi özellikleri, iklimi ve zengin yeraltı-yerüstü kaynakları nedeniyle birçok devlete ev sahipliği yapmıştır. Hayaşa, Daiaeni/ Diauehi ve Urartu Devletleri bölgede hâkim olan siyasi güçlerdir.“Kemah İlçesi ve Çevresinin Eskiçağ Tarihi”konulu yüksek lisans tez çalışmasında, elde bulunan yazılı kaynaklar ve yapılan yüzey araştırmaları ile tespit edilen kaleler ve yerleşmelerden elde edilen arkeolojik veriler doğrultusunda bölgenin İlk Tunç Çağı, Demir Çağı ve Ortaçağ kültür coğrafyalarına dahil olduğu anlaşılmaktadır. Böylece bölgenin Eskiçağ Tarihi somut delilleriyle birlikte belirli bir metot dâhilinde genel çizgileriyle yazılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In terms of administration, Kemah district, which is dependent on Erzincan, is located in the Upper Euphrates Basin in the eastern Anatolia region. It was established in the south of the strait formed by the Karasu River in the district of Kemah. Kemah district has Due to its geographical qualities, climate and underground and ground resources, this place had been a home to many states. Hayasa, Daiaeni/Diauehi and Urartu states were the ascendant political powers in the region in the Old Ages. The fortress and settlement areas identified in the light of the written sources and surveys found in the master thesis study“Kemah And The Surrounding Area in Ancient History”are discussed. Based on the archeological data in hand, it was determined that the Early Bronze Age, Iron Age and Medieval Age were experienced in the region. Keyword: Erzincan, Kemah, Urartuian, Historcial, Geography