Kurumlarda yeşil yönetim politikaları: Antalya ili Sıfır Atık Yönetim (SAY) uygulama örneklerinin incelenmesi
Green management practices in business (and public institutions): Analysis of Zero Waste Management (ZWM) practices in Antalya Turkey
- Tez No: 620005
- Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN AYŞEN WOLFF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletmeler, Çevre, Yeşil Yönetim, Sıfır Atık Yönetimi, Çevre ve Standartlar, Businesses, Environment, Green Management, Zero Waste Management (ZWM), Environmental Standards
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yeşil yönetim yaklaşımı içerisinde yer alan sıfır atık yönetimi, işletmelerin çevreye karşı duyarlı bir yönetim biçimi geliştirmesine yönelik stratejiler bütünüdür. Bu olgu ayrıca çevresel açıdan duyarlı bir satış politikasını da destekleyici unsurlar içermektedir. Bu kapsamda işletmeler, çevresel duyarlılık konusunu öncelikle bir yasal zorunluluk olarak izlemekte ve buna ek olarak kendi kurumsal itibarlarını korumak ve sürdürülebilirliklerini sağlamak için de yeşil yönetim çerçevesinde sıfır atık anlayışını benimsemektedirler. Bu çalışmada, işletmeler açısından çevre duyarlılığının gelişimi için yapılan düzenlemeler, çevre yönetim sistemi standartları, işletmeler açısından faydaları ele alınmakta ve sıfır atık Antalya ili örneğinde ayrıntılı olarak incelenmektedir. Çalışmanın amacı, sıfır atık yönetimi (SAY) uygulama örneklerinin Antalya ili örneğinde ayrıntılı analizini alan araştırması ile sunmaktır. Araştırma Antalya ilinde bulunan Konyaaltı Belediyesi, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli ve Konyaaltı ilçesinde mevcut olan özel bir işletmenin farklı mahallelerinde faaliyet gösteren üç ayrı şube çalışanlarını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Zero waste management within the green management approach is a set of strategies for businesses to develop an evvironmentally sensitive management policy. This set of strategies also includes elements that support an environmentally friendly purchasing policy addressing“green”. In this context, businesses primarily pursue the development of environmentally sensitive management as a legal requirement, and in addition, they adopt the zero waste approach which is within the scope of green management in order to protect their corporate reputation and ensure their sustainability. In this study, the arrangements made for the development of environmental consciousness in the business comunity are examined and the zero waste Project is analyzed with a detailed analysis of zero waste management (ZWM) practies in the province of Antalya with a field study. The research includes the staff of Konyaaltı Municipality, Antalya Provincial Directorate of Environment and Urbanization, and three separete branch employees operating in different neighborhoods of a private enterprise existing in Konyaaltı district.