Lojistik üs ve Bursa ili örneği
Logistics base and the case of Bursa province
- Tez No: 620015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KARABAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Üs, Bursa, Logistics, Logistics Base, Bursa
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, Bursa ilinin lojistik üs olma potansiyeli incelenmiştir. Araştırma nicel analiz yöntemlerinden genel tarama modeline göre yapılmıştır. Bu araştırmada 52 sorudan ve 7 alt boyuttan oluşan anket formu uygulanmıştır. Bu bağlamda Bursa ilinde bulunan 56 lojistik firmasına anketler uygulanmıştır. Anketin cronbach's alfa değeri 0.837 olarak yüksek derecede güvenilir bulunmuştur. Yapılan analiz neticesinde elde edilen verilere göre, çalışan sayısı, depo kapasitesi ve faaliyet ölçeği grupları arasında ölçek puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. 50 yıl ve üzeri süredir faaliyet gösteren firmaların Dış Kaynak Kullanımı ile İlgili Sorunlar puanının 11-50 yıl arası faaliyet gösteren firmalara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. 20 ve altı çalışan aracı bulunan firmaların Bursa'nın Lojistik Üs Olması İçin Yapılması Gerekenler puanları en düşük bulunmuştur. Ayrıca yapılan çapraz analizler neticesinde ulusal, uluslararası ve hem ulusal hem de uluslararası faaliyet gösteren lojistik firmalarına ait önemli sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the potential of Bursa province as a logistics base was investigated. The research was carried out according to the general screening model, one of the quantitative analysis methods. In this research, a questionnaire form consisting of 52 questions and 7 sub-dimensions was applied. In this context, surveys were applied to 56 logistics companies in Bursa. Cronbach's alpha value of the questionnaire was found to be highly reliable as 0.837. According to the data obtained as a result of the analysis, no statistically significant difference was found between the number of employees, warehouse capacity and scale at which the company operates in terms of scale scores. It has been determined that firms that have been operating for 50 years or more have higher score in“Problems with Outsourcing”than firms operating between 11 and 50 years. The“Things to do for Bursa to become a Logistics Base”score of companies with 20 and under working vehicles were found to be the lowest. In addition, as a result of the cross analysis, important results were obtained for the logistics companies operating nationally, internationally and both nationally and internationally.