Müsamahacı ve kısıtlayıcı örgüt kültürünün mobbing algısı üzerine etkisi: Banka çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of the tolerant and restrictive organization culture on mobbing perception: A study on bank employees
  1. Tez No: 620023
  2. Yazar: FARUK KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZAN CİNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müsamahacı ve Kısıtlayıcı Örgüt Kültürü, Mobbing Algısı, Yapısal Eşitlik Modellemesi, SmartPLS, Tolerant and Restrictive Organizational Culture, Mobbing Perception, Structural Equation Modeling, SmartPLS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, Giresun ilinde yer alan banka işletmelerindeki müsamahacı ve kısıtlayıcı örgüt kültürlerinin, çalışanlardaki mobbing algısı üzerindeki etkisini ölçmek amacı ile hazırlanmıştır. Çalışmada müsamahacı ve kısıtlayıcı olmak üzere örgüt kültürünün iki boyutu üzerinde durulmuştur. Mobbing algısı ölçeği ise beş alt boyuttan oluşmakta olup, müsamahacı ve kısıtlayıcı örgüt kültürünün etkisi araştırılmıştır. Örgüt kültürünün, mobbing algısını ne derecede ve ne yönde etkilediğini ölçmek amacı ile demografik değişkenler, müsamahacı ve kısıtlayıcı örgüt kültürü ve mobbing algısı ölçeklerinden oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın anket kısmında 130 anket formundan elde edilen veriler, SPSS ve SmartPLS paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına görekısıtlayıcı örgüt kültürününkişinin sağlığına doğrudan saldırılar boyutunu pozitif yönde doğrusal etkilediği, kişinin yaşam kalitesi ve mesleki durumuna saldırılar boyutunu pozitif yönde doğrusal etkilediği, mağdurun kendini göstermesini ve iletişim oluşumunu etkilemek boyutunu pozitif yönde doğrusal etkilediği, sosyal ilişkilere saldırılar boyutunu pozitif yönde doğrusal etkilediği, itibara saldırılar boyutunu pozitif yönde doğrusal etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Müsamahacı örgüt kültürünün ise kişinin sağlığına doğrudan saldırılar boyutunu negatif yönde doğrusal etkilediğive itibara saldırılar boyutunu negatif yönde doğrusal etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada beklenen sonuçlara ulaşılırken müsamahacı örgüt kültürünün mobbing algısının bazı boyutları üzerinde beklenen etkileri göstermediği ve bunun için araştırmanın örneklemi değiştirilerek bundan sonraki araştırmalarda konu farklı şekilde ele alınabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the effect of tolerant and restrictive organizational cultures on mobbing perception in bank enterprises in Giresun province. In this study, two dimensions of organizational culture, being tolerant and restrictive, were emphasized. Mobbing perception scale consists of five sub-dimensions and the effect of tolerant and restrictive organizational culture was investigated. A questionnaire consisting of demographic variables, permissive and restrictive organizational culture and mobbing perception scales was used to measure the extent and direction of organizational culture. In the survey part of the study, the data obtained from 130 questionnaire forms were analyzed by using SPSS and SmartPLS package programs. According to the results of the study, restrictive organizational culture positively affected the dimension of direct attacks on the health of the person, positively affected the dimension of attacks on the quality of life and occupational status, positively influenced the victim's manifestation and communication formation, positively influenced the dimension of attacks on social relations positively. It was concluded that the reputation of the attacks affect the size positively linearly. The results showed that the tolerant organizational culture negatively affected the direct attacks on the health of the individual and negatively affected the reputation attacks. While reaching the expected results in the study, it is observed that tolerant organizational culture does not show the expected effects on some dimensions of mobbing perception and for this reason, the subject of the research can be changed and the subject can be handled differently in future researches.