Türkiye'de kredi temerrüt swap primlerindeki değişimin incelenmesi
  1. Tez No: 620038
  2. Yazar: SERPİL ERGENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜNEREN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: CDS, kriz, dinamik etki, mevsimsel etki, CDS, crisis, dynamic effect, seasonal effect
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sermaye Piyasası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kredi temerrüt swapları (CDS) kısaca temerrüt riskine karşı yapılan bir sigorta sözleşmesidir. Kredi temerrüt takası, ödemenin yapılmamasına karşı yapılan sigortadır. CDS sözleşmeleri alıcısına belli aralıklarla ödenen primler karşılığında temerrüt riskinden korunma imkânı sağlamaktadır. Çalışmada Türkiye'de 2005/10 – 2019/10 yılları arasında 170 gözlem için; döviz kurunun, banka borsa endeksinin, altın vadeli işlemler oranının, iki yıllık devlet tahvil faiz oranının, aylık mevsimsel etkinin ve incelenen dönemler arasında meydana gelen krizlerin CDS primleri üzerindeki etkisi dinamik olarak incelenmek istenmektedir. Yapılan analiz sonuçlarına göre döviz kuru, altın vadeli işlemler oranı, devlet tahvili faiz oranı, bir dönem önceki CDS primlerindeki artış ile krizler ve sistematik olarak her Haziran ayı, CDS primlerini arttırırken, banka borsa endeksi, bir dönem önceki dolar kuru ve devlet tahvili faiz oranındaki artış ile sistematik olarak her Aralık ayı, CDS primlerini düşürmekte olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In brief, credit default swap, known as CDS, is an insurance contract against default risk. CDS contracts, with premiums paid at regular basis, allow the buyer to hedge from default risk in credit pay-back. In this study, the effects of exchange rate, banks stock index, gold futures, two-year government bond interest rate, monthly seasonal effect and crises in the undertaken period are aimed to be examined dynamically, with 170 observation between 2005/10 - 2019/10 in Turkey. According to the results of the analysis, it is revealed that exchange rate, gold futures rate, government bond interest rate, the increase in CDS premiums of prior month/period, crises and systematically every June increases CDS premiums. While, bank stock index, increase in the exchange rate and the government bond interest rates in prior month/period and systematically every December decreases the CDS premiums.