Seri markalarda karıştırma tehlikesi
Likelihood of confusion in serial trademarks
  1. Tez No: 620039
  2. Yazar: SELENAY TEZBAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY UZUNALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Serial Trademarks, Families of Trademarks, Likelihood of Confusion, Confusion of Serial Trademarks
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Seri marka kavramı 6769 sayılı Sınai Mülkiyet kanunda bulunmayan bu sebeple Yargıtay kararları ve Avrupa Birliği Adalet Divanı kararları ışığında sınırları çizilen bir kavramdır. Ayrıca nitelik itibariyle hem diğer markalara nazaran daha kolay karıştırma tehlikesine maruz kalması hem de bu tehlikeye karşı daha geniş bir korumaya sahip olması sebebiyle seri markalara sağlanan korumanın sınırlarının çizilmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle tezin konusunu seri marka kavramı, seri markaların marka hukukundaki karıştırma tehlikesi türlerine karşılık hangi koşullarda daha geniş korumaya sahip olacağı ve bu korumanın sınırları oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde seri marka kavramı ve seri marka kullanımın marka sahibine verdiği fayda ve sakıncalar incelenmiş ayrıca seri marka olarak tanımlanabilmenin koşulları hem Yargıtay hem de ABAD tarafından belirlenen koşullar tespit edilerek değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise karıştırma tehlikesi kavramı ve karıştırma tehlikesi türleri açıklanmış, daha sonra da seri markalarda karıştırma tehlikesinin nasıl özellik arz ettiği incelenmiştir. Tez, incelemelerimizin değerlendirildiği bir sonuç bölümü ile tamamlanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Seri Marka, Marka Ailesi, Karıştırma Tehlikesi, Seri Markaların Karıştırılması
Özet (Çeviri)
Serial trademark is a concept which is not defined in 6769 Industrial Property Law and therefore its boundaries are drawn in the light of Turkish Supreme Court decisions and European Court of Justice decisions. By feature of higher likelihood of confusion when compared with other brands and having a high protection against this likelihood of confusion, adjusting limits of the protection rights for serial trademarks carries a high importance. Therefore, the subject of the thesis consists of concept of serial trademarks, possibilities and forms of the likelihood of confusion based on trademark law, certain conditions requiring more protection and limits of this protection. Accordingly, in the first part of the study, the concept of serial trademarks and the advantages and disadvantages of serial trademark usage to the trademark holder are reviewed and also the conditions of being defined as serial trademark are determined by evaluating the conditions determined by both Turkish Supreme Courts and European Court of Justice. And in the second part, concept of the likelihood of confusion and forms of the likelihood of confusion have been explained and further on , the special features of the likelihood of confusion in serial trademarks have been discussed. The thesis has been finalized with the conclusion part where our reviews have been analyzed.