Kredi Temerrüt Takasları (CDS) ve tahviller arasındaki ilişki: Türkiye devlet tahvilleri üzerine bir inceleme
Relationship between Credit Default Swaps (CDS) and government bonds: A review on Turkey
- Tez No: 656652
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tahvil, Türkiye Devlet Tahvili, Kredi Temerrüt Takası (CDS), Toda – Yamamoto, Yapısal Kırılma, Turkey Government Bonds, Credit Default Swaps (CDS), Toda - Yamamoto, Structural Break
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Tahviller borçlanma araçları piyasasının yapıtaşı niteliği taşır ve alternatif finansman kaynakları arasındaki en önemli menkul kıymetlerden biridir. Tahvil primleri bir ülkenin ya da özel sektör firmasının fonlama maliyetini yansıtan aynı zamanda ülke ekonomisi hakkında fikir veren en önemli makroekonomik göstergelerden biri konumundadır. Tahvil primlerinin, ihraççı hakkındaki kredi risk primini de yansıyor olması; tahvil primleri ile kredi temerrüt takası arasındaki ilişkinin araştırılmasını gerektirmektedir. Finansal literatürde kredi risk primi fiyatlamasının öncelikle tahvil primlerinde mi yoksa kredi temerrüt takası sözleşmelerinde mi olduğu merak konusu olmuştur. Bu çalışmanın amacı, 02.01.2014 – 31.12.2019 tarihleri arasındaki Türkiye ABD Doları cinsi 5 yıllık Eurobond tahvilleri ile 5 yıllık ABD Doları cinsi Türkiye Eurobondlarına ilişkin CDS sözleşmeleri arasındaki ilişkiyi ele almaktır. Analizde değişkenlere ADF ve Lee – Strazicich birim kök testleri uygulanmış ve veri setinde yapısal kırılmaların varlığı ile değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi Toda – Yamamoto yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre, %5 anlamlılık düzeyinde; CDS primlerinden tahvil primlerine doğru tek yönlü çok kuvvetli bir nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. %10 anlamlılık düzeyinde değerlendirilme yapıldığında ise tahvil primlerinden CDS primlerine doğru bir nedensellik ilişkisine rastlanmaktadır. Bu durum kredi risk primi fiyatlamasının öncelikle CDS sözleşmelerinde gerçekleştiğini göstermektedir. Ayrıca çalışmada değişkenler arasındaki ilişkinin gücünü ölçmek amacıyla varyans ayrıştırma ve etki tepki fonksiyonları da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bonds are the building blocks of the debt instruments market and are one of the most important securities among alternative financing sources. Bond premiums are one of the most important macroeconomic indicators that reflect the funding cost of a country or private sector firm and also give an idea about the country's economy. Bond premiums and credit default swaps also reflect the credit risk premium separately about the issuer; therefore the investigation of the relationship between bond premiums and credit default swaps are required. Whether pricing credit premium primarily in bond premiums or credit default swap contracts has been a matter of interest in the financial literatüre. The purpose of this study, is to consider the relationship between CDS contracts which is related to Turkey Eurobonds and 5- year Turkey USD denominated Eurobonds at 01/02/2014 - 31/12/2019 dates. In the analysis, ADF and Lee - Strazicich unit root tests were performed on the variables, and the causal relationship between variables was analyzed by the Toda - Yamamoto method because of the existence of structural breaks in the data set. According to the findings obtained as a result of the study, at the level of 5% significance; there is a strong one-way causal relationship from CDS premiums to bond premiums. When evaluated at the level of 10% significance, a causality relationship is observed from bond premiums to CDS premiums. This indicates that pricing credit risk premium is primarily realized in CDS contracts. In addition, in order to measure the strength of the relationship between variables, variance decomposition and impulse - response functions were also examined.