Menâkıb-ı Sünbüliyye (inceleme-metin)
Saga of Sunbuliyye (examination-text)
  1. Tez No: 620101
  2. Yazar: NURAN GEZİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GENCAY ZAVOTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yûsuf b. Yaʿkûb el-Halvetî, Menâkıb-ı Sünbüliyye, Sünbüliyye, Sünbül Sinân, Kerâmet, Yûsuf b. Yaʿkûb el-Halvetî, Menâkıb-ı Sünbüliyye, Sünbüliyye, Sünbül Sinan, Miracle
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Germiyanlı Şeyh Yaʿkûb Efendi'nin oğlu Yûsuf'a ait Menâkıb-ı Sünbüliyye adlı eser Türk edebî tarihi ve dinî tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Yazar, Sünbüliyye tarîkatına mensup ilk dört şeyhin menkıbesi ile tarîkatın sahip olduğu hususlar üzerinde durmuştur. Kaynaklara göre Halvetiyye tarîkatının Sünbüliyye koluna dâhil olup tarîkata post-nişînlik yapmıştır. Tezimizin konusu olan Yûsuf b. Yaʿkûb el-Halvetî'nin Menâkıb-ı Sünbüliyye'si 39 varaktan oluşmaktadır. Yazar eseri Sünbüliyye hakkında okuyucuyu bilgilendirmek, mürîd ve dervîşlerin uyması gereken kural ve hususları aktarmak, tarîkata intisap edeceklere rehber olmak için yazmıştır. Eser, tarîkat şeyhlerinin toplumdaki yeri ve Osmanlı hükümdarlarının tarîkat şeyhlerine olan yaklaşımlarına yer verir. Şeyhlerin karşılaştıkları kerâmetlere değinen yazar şeyhlerin yaşadıklarını bizlere aktarır.
Özet (Çeviri)
Menâkıb-ı Sünbüliyye named work belongs to Germiyan Sheikh Yaʿkûb's son Yûsuf and it has an important place interms of Turkish literary history and religious history. Writer not only dwells on the first four sheikhs' epics that are member of Sunbuliyye cult but also he dwells on the case of cult's belongins. According to resources he is the member and master of Sunbuliyye cult. The subject of our thesis Yûsuf b. Yaʿkub el-Halvetî's Menâkıb-ı Sünbüliyye is consist of 39 foils writer writes the work Sunbuliyye to inform reader, to transfer rules cases to followers and dervish and to initiate the cult as a guide. The work includes the place of cult sheikh's in society and the approaches of Ottoman emperors to sheikh of cult. Writer dwells on the prophecy that sheikh's encounter and transfers the lives of sheikhs to us.