Terapi süreci öncesinde danışanların değişim algılarının ve değişime yükledikleri anlamların yorumlayıcı fenomenolojik analizi
The meaning of change and change perception of clients in pre-therapy: Interpretative phenomenological analysis
  1. Tez No: 620100
  2. Yazar: MURAT GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SOYGÜT PEKAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Değişim Süreçleri, Terapi Öncesi, Değişim Araştırmaları, Değişim Algısı, Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), Change Processes, Pre - Therapy, Change Research, Change Perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında, danışanların terapi süreci öncesindeki değişim algılarının derinlemesine incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın amacına uygun olarak tümevarımsal yaklaşımı kullanan nitel analiz yöntemlerinden Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) kullanılmıştır. İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoterapi Araştırmaları Merkezi'ne terapi süreci katılmak amacıyla başvuran ve terapi sürecine başlamamış 4 kadın ve 1 erkek katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların terapi öncesinde değişim algılarını inceleyebilmek adına“terapinin ifade ettikleri”,“değişimin ifade ettikleri”,“terapiden beklentileri”gibi sorulara yanıt aranmıştır. Görüşmelerin deşifreleri YFA kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonunda 6 üst tema ve 1 tema için 2 alt tema elde edilmiştir. Bu temalar sırasıyla şöyledir;“Karanlık Taraf da Var”,“Terapi Nerede Duruyor?”,“Düğümlenen Zihinler”,“Sorun Nerede? Kendilik – Hastalık”,“Değişim Yolunda Zorluklar: Terapiste Dair”,“Değişim Yolunda Engelleri Aşmak”(Bu temaya ait iki alt tema vardır:“Önceki Deneyimlere Rağmen”,“Beklenen Terapist”). Bu temalar bir hikâye düzleminde verilmiştir. Elde edilen bulgular alanyazın bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to deeply elaborate the client's perception of change before the therapy process. Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) is used as one of the qualitative analysis methods which use the inductive approach in a way that serves to the questions of the study. Interviews are implemented with 4 women and a man who apply to Istanbul Şehir University Psychotherapy Research Center, yet don't start the therapy sessions. In order to examine the clients' perception of change before therapy, answers are sought to the questions regarding“what therapy refers to”,“what change refers to”, or considering the“expectations from the therapy”. The transcripts of the interviews are evaluated using YFA. At the End of the evaluation, 6 themes are obtained with 2 sub-themes for each. Those themes are in sequence:“There Is A Dark Side, Too”,“Where Is Therapy Placed?”,“The Tangled Minds”,“Where Is The Problem? Self - Illness”,“Obstacles On The Way To Change: About The Therapist”,“Overcoming The Obstacles On The Way To Change”(There is two sub-themes under this theme:“Despite The Previous Experiences”,“The Expected Therapist”. The themes are given in a story-like plane. The results are discussed in the context of literature review.