Höyüktepe insan popülasyonlarının Geç Doğu Roma ve Erken Tunç Çağı dönemleri arasındaki besin ekonomisi farklılıklarının zooarkeolojik açıdan incelenmesi
The investigation of the differences of the nutritional economies of Höyüktepe human populations between late Eastern Roma and early Bronze Age in the aspect of zooarchaeology
  1. Tez No: 620105
  2. Yazar: DİLBER SAĞDIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN İLGEZDİ BERTRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Zooarkeoloji, Besin Tüketimi, Arkeoloji, Höyüktepe, Zooarkeology, Food Consumption, Archeology, Höyüktepe
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışması, Kütahya ili, Aslanapa ilçesinin, Kureyşler Köyü içerisinde yer alan Höyüktepe yerleşimi ve beraberinde bulunan diğer Nekropollere ait arkeolojik eserlerin kurtarılması amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Eskişehir 3. Bölge Müdürlüğü tarafından inşaatı gerçekleştirilen Kureyşler Barajının yapılması nedeniyle sular altında kalacağından Mayıs 2014 tarihinde Kütahya müzesi müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu tez söz konusu çalışmalar sonucunda elde edilen kemik materyallerinin incelenmesini ve buna bağlı olarak yerleşmenin besin ekonomileri ve faunası hakkında bilgi vermeyi amaçlamıştır. 2014-2016 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucunda Erken Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı ve Geç Doğu Roma Dönemlerine ait arkeolojik eserler tespit edilmiştir. Faunal kalıntılar içerisinde toplamda 3.000'den fazla hayvan kemiği ele geçmiştir. İncelenen kemiklerin toplam ağırlığı 59,317 kg'dır. Toplamda 1086 kemiğin tür tayini yapılmıştır. Gerçekleştirilen analiz çalışmaları Höyüktepe yerleşiminde koyun/keçi, domuz ve sığırlar baskın olduğunu bize göstermiştir. Yerleşmede besin ekonomisinin evcil hayvanlar üzerine odaklı olduğu araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Avcılık faaliyetleri az da olsa gözlemlenir. Av hayvanları içinde çeşitli geyik türleri, bunun yanı sıra tavşan ve tilki gibi küçük boy memeliler tespit edilmiştir. Uzun kemiklerin kaynaşma durumlarına bakıldığında koyun, keçi, domuz ve sığırların büyük oranda iki ve üzeri yaşta tüketildiklerini göstermektedir. Dişlerin yıpranma durumları üzerinde yapılan incelemelerde uzun kemiklerden elde edilen sonuçlarla paralellik göstermektedir. Bu durum koyun/keçi ve sığırların etleri dışında süt, yün gibi ikincil ekonomik girdiler içinde kullanıldıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is dedicated to the rescue of archaeological artifacts belonging to the Höyüktepe settlement in The Village of Kureyş in Kütahya province, Aslanapa district and the other Necropolis that are located with it, the State Water Works (DSI) Eskişehir 3 third region In May 2014, the excavations carried out by Kütahya museum directorate, because the Kureyş Dam, which was built by the Regional Directorate, would be flooded. This thesis aimed to examine the bone materials obtained as a result of these studies and to provide information about the nutritional economies and fauna of the settlement. As a result of excavations conducted between 2014 and 2016, archaeological artifacts from the Early Bronze Age, Middle Bronze Age and Late Eastern Roman periods were identified. A total of more than 3,000 animal bones have been recovered from faunal remains. the total weight of the bones examined is 59,317 kg. In total, 1086 types of bones were identified. The analysis shows us that sheep/goats, pigs and cattle are dominant in Höyüktepe settlement. It has been understood as a result of research estimating that the nutritional economy is focused on domestic animals. Hunting activities are observed even a little. In hunting animals, various species of deer, as well as small-sized mammals such as rabbits and foxes have been identified. Sheep, goats, pigs and cattle are largely consumed at the age of two or older when their long bones were fused. The results obtained from long bones are parallel to the results of the examinations on the wear of the teeth. This indicates that sheep/goats and cattle are used in secondary economic inputs such as milk and wool, except for their meat.