Nurettin Topçu'da millet, milli kültür ve milli mukaddesat düşüncesi
Nation, national culture and national sanctity in the thinking of Nurettin Topçu
- Tez No: 620106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Millet, Kültür, Milli Kültür, Medeniyet, Milli Mukaddesat, Nation, Culture, National Culture, Civilization, National Sanctity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, nitel bir araştırma olup, teorik çerçevede konu ile bağlantılı olan kavramları ve terimleri içeren dokümanların sınırlandırılarak incelenmesiyle oluşturulmuştur. Araştırmamız, Nurettin Topçu özelinde millet ve milli mukaddesat kavramlarının ne ifade ettiğini ve bu ifadeler neticesinde Türk milletinin bireylerinin nasıl bir yol çizerek ilerlemesi gerektiğini incelemektedir. Topçu, milli mukaddesat kavramının içine kültürü -Türk milli kültürünün değerlerini-yerleştirmektedir. Bu bağlamda kültür kavramı ve bu kavram paralelinde medeniyet de araştırılmıştır. Millet, kültür ve medeniyet kavramlarının farklı düşünürler tarafından belirtilen anlamları, dinin bu kavramlar ile ilişkisi ve bu kavramların modernite doğrultusunda değişen yönleri de incelenmiştir. Nurettin Topçu bağlamında, milleti yaşatan değerler olan aynı zamanda kültürü oluşturan din, dil, soy, tarih gibi unsurların değişmemesinin, milli mukaddesatın sağlanması açısından önemi ortaya konulmuştur. Bir milletin benliğini oluşturan ilim, felsefe, sanat, ahlak gibi değerlerin taklit edilmemesinin -özellikle Batı taklitçiliği- ve Türk milletinin kendi geçmişi doğrultusunda bu değerleri yaşatmasının, gelişim ve ilerleme açısından önemi değerlendirilmiştir. Özellikle İslamiyet'in manevi yani ruhi kısmının ve millete kuvvet veren yanının, Topçu'nun Türk milletini ve kültürünü tanımlamasında merkez noktada yer alması tarihten örnekler verilerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative research, and it is formed by limiting and examining documents containing the concepts and terms related to the subject in the theoretical framework. Our research examines what the concepts of“nation”and“national sacrament”mean according to Nurettin Topçu and how the individuals of the Turkish nation should proceed by drawing a path. Topçu places the culture -values of Turkish national culture- in the concept of“national sacrament”. In this context, the concept of“culture”and parallel to this concept the concept of“civilization”were investigated. Meanings of concepts of“nation”,“culture”and“civilization”as indicated by different thinkers, the relationship of religion with these concepts, and the changing aspects of these concepts in the direction of modernity were also examined. In the context of Nurettin Topçu, the importance of unchanging elements such as religion, language, genealogy, history and culture which are the values that keep the nation alive have been put forward in terms of ensuring national sacredness. The importance of not imitating values –especially Western imitation- such as science, philosophy, art and morality which constitutes the identity of a nation, and preserving these values in line with its own past were evaluated in terms of development and progress. Especially the fact that spiritual part of Islam and its side that gives strength to the nation are at the central point in defining the Turkish nation and culture according to Topçu was explained by giving examples from history.