Anılarda İttihat ve Terakki
Committee of Union and Progress (İttihat ve Terakki) in the memoirs
- Tez No: 620139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ULVİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abdullah Cevdet, Cemal Paşa, Enver Paşa, İbrahim Temo, İshak Sükûti, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Talat Paşa, Abdullah Cevdet, Cemal Paşa, Enver Paşa, İbrahim Temo, İshak Sükûti, Committee of Union and Progress, Talat Paşa
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yakın dönem tarih çalışmalarında anı yazıları, sakıncalarına rağmen;oldukça önemli kaynaklardandır.Resmi kaynaklarda rastlanamayacak birçok bilgiye anılarda rastlamak mümkündür.Bu özelliğine rağmen akademik bir çalışma yaparken anı türünden yararlanma, titiz bir çalışma ve dikkati gerektirmektedir ki anılar, araştırmacıyı yanlış yöne götürebilecek bilgileri de içerebilmektedir. Siyasal tarihimizde önemli yer etmiş farklı düşüncelere sahip insanların ve İttihat ve Terakki Cemiyeti mensuplarının anılarından yola çıkılarak ortaya konulmak istenen bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler dışında“giriş”kısmında Osmanlı Devleti'nin 1683 Viyana Bozgunu sonrasında yaşadığı siyasal sıkıntıların II. Abdülhamid dönemine kadar özeti yapılmaya çalışılmıştır.“Birinci Bölüm”de,“Jön Türk”kavramının ortaya çıkışı ve“İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin kuruluşu ile birlikte Meşrutiyet'in ilanına kadar olan yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri ele alınmıştır. ”İkinci Bölüm“de, Meşrutiyetin ikinci kez ilanı ile başlayan siyasallaşma süreci ve yaşanan çatışmalar, 31 Mart Olayı ve II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesi sonrası kurulan hükümetler ve Babıali Baskını'na kadar olan gelişmelerden söz edilmiştir. ”Üçüncü Bölüm“ de, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin iktidara tamamen hâkim olması sonrasında yaşanan siyasal olaylar ve Birinci Dünya Savaşı'nın sonlanması ile birlikte Osmanlı Devleti'nin son dönemine damgasını vurmuş olan İttihatçı kadroların ülkeyi terk etmek zorunda kalmaları anlatılmaya çalışılmıştır. ”Dördüncü Bölüm "de ise; İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Yapısı, Cemiyete Katılım (Yemin Töreni), Cemiyetin Gelir Kaynakları konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite drawbacks, the memoirs in the studies of recent period history are the most significant resources. It is likely to meet a great amount of data which can't be encountered. In spite of this, it entails being cautious and meticulous while harnessing a kind of memoir because It includes information that might mislead the researcher. This study has been composed of four parts by using the memoirs of people having different standpoint in the political history and member of Committee of Union and Progress (İttihat ve Terakki). Apart from these parts, in the introductory, the political disturbance, from the Vienna Defeat of Ottoman Empire in 1683 to the period of Abdülhamid II that Ottoman Empire went through, has been tried to be cited. In the first part, along with the emergence of the term ' Young Turks' and the foundation of Committee of Union and Progress (İttihat ve Terakki), domestic and over sea activities, until proclamation of constitutional monarchy, have also been discussed. In the second part, the process of politicization with the onset of second proclamation of constitutional monarchy, on going conflicts following it, the 31 March Incident, the governments after the dethronement of Abdülhamid II and the event still 'Bâb-ı Âli Baskını' have been discussed. In the third part, it has been discussed about political events following total power –grab of Committee of Union and Progress (İttihat ve Terakki), distinguished unionist members in the Ottoman Empire who had to leave country after the first world war ended. Finally, in the fourth part, it has been discussed about the structure of Committee of Union and Progress (İttihat ve Terakki ), oath-taking ceremony for access to Committee and the income sources of the Committee.