Tüketicilerin uluslararası lider imajı algısı ile lider imajı, ülke imajı ve menşe ülke ürünlerini satın alma niyeti arasındaki ilişkiler
Consumers' perception of international leader image and the relationships between leader image, country image and the purchase intention to country of origin products
- Tez No: 620138
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNİYE ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası lider imajı, Ülke imajı, Menşe ülke, Satın Alma Niyeti, International leader image, Country image, Country of origin, Purchase Intention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Pazarlamacılar, artan rekabet nedeniyle sürekli yeni rekabet araçları aramak zorundadırlar. Ürünün dışsal özelliklerinden birisi olan menşe ülke bilgisi, rekabet avantajı yaratabilecek araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda lider imajının ve ülke imajının satın alma niyetine yaptığı etkiyi anlamak pazarlamacılar için önem kazanmaktadır. Literatürde lider imajının ve ülke imajının, satın alma niyetine etki düzeylerin ölçen araştırmalara rastlanmamıştır. Bu bağlamda uluslararası liderlerin ülke imajına etkisi var mıdır sorusu, araştırma problemini oluşturmuştur. Dolaysıyla hazırlanan bu tez, tüketicilerin uluslararası liderleri nasıl algıladıklarını tespit etmek ve algının ülke imajını etkileyip etkilemediğini ve ülke imajının da satın alma niyeti üzerinde bir etkide bulunup bulunmadığını ortaya koymaktır. Bu yönüyle araştırma tanımlayıcı bir özellik taşımaktadır. Anakütlenin büyük olması nedeniyle örnekleme yapılmıştır. Örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi seçilmiş ve örnek hacmi 400 olarak belirlenmiştir. Veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anketler yüz yüze görüşme ile uygulanmıştır. Örnek hacmin 400 örnek olması uygun görülmüştür. Toplanan veriler SPSS paket programının 23.0 versiyonu ile araştırmanın amacı çerçevesinde analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, araştırmada ele alınan dört lider (Trump, Putin, Merkel, Macron) imajlarının etki düzeyleri farklı olsa da dört ülke(Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Almanya ve Fransa) imajını etkilemiştir. Ülke imajının da dört ülkenin ürünlerine olan satın alma niyeti üzerinde etkili olduğu göstermiştir. Fakat söz konusu etkilerin düzeyi, liderden lidere ve ülkeden ülkeye değişmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak, Almanya'nın lider imajının ülke imajını ve satın alma niyetini etkilediği dikkat çekici bir sonuçtur. ABD'nin lider ve ülke imajlarının algısı düşük düzeyde olsa da ürün-ülke imajının, satın alma niyetini etkilediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Marketers have to constantly look for new tools of competition due to increasing competition. A country of origin, which is one of the external features of the product, is considered as one of the tools that can create a competitive advantage. In this context, it is important for marketers to understand the impact of leaders' image and the country's image on the purchase intention. The effect of leader image and country image on purchase intention has not been measured before. There are no studies in the literature measuring the levels of effect of leader image and country image on purchase intention. In this context, the question of whether international leaders have an impact on the image of the country has created the problem of this study. Therefore, this study aimed to determine whether the perception of consumers toward international leaders' image affects the perception of the country's image and whether these perceptions have an effect on purchase intention. In this respect, the study has a descriptive feature. Due to the large size of the population, sampling was done. The convenience sampling method was chosen to provide more accurate results. The survey method was used as a data collection technique. The questionnaires were applied using face to face interviews. It is contemplated that the sample volume should be 400 samples. The data were analyzed with the SPSS 23.0 version within the purpose of the study. Although the impact levels of the images of the four leaders (Trump, Putin, Merkel, Macron) chosen to this study were different, the results showed that they affected the image of their countries (The United States, Russia, Germany and France). The image of the country also had an effect on the purchase intention of the four countries' products. However, the level of effectiveness varies from leader to leader and from country to country. It is noteworthy that, based on the findings obtained in this study, Germany's leader image directly affects the country's image and purchase intention. Although the perception of the USA's leaders and country images is low, it has been revealed that the image of the product-country affects the purchase intention.