Estimating a time-varying fiscal reaction function to appraise public debt sustainability in Turkey: 1970-2017
Türkiye'de kamu borcu sürdürülebilirliği analizi için zamanla değişen katsayılı mali tepki fonksiyonu tahminlemesi: 1970-2017
  1. Tez No: 620155
  2. Yazar: CANSIN KEMAL CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİDDİN BAĞDADİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Maliye, Econometrics, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Debt Sustainability, Fiscal Reaction Function, Primary Balance, State Space Model, Ponzi Scheme
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu tez Türkiye'deki kamu borcu sürdürülebilirliğini mali tepki fonksiyonunu sabit ve zamanla değişen katsayılı olarak tahminleyerek değerlendirmektedir. En basit anlatımıyla bu model ülkedeki mali yapının sağlamlığını borçtaki aşırı hareketliliği dengeleyen ve faizdışı fazla gelişmeleri şeklinde ortaya çıkan mali tepkilerin ölçüsünü değerlendirerek analiz etmektedir. Bu tahminleme için kullanılan veri seti 1970-2017 aralığını kapsamaktadır. Bulgulara göre, sabit katsayılı model her ne kadar göreceli olarak dar bir perspektifte de olsa belli bir seviyeye kadar sürdürülebilir borç yapısını tahminleme periyotunun tamamı için ortaya koyarken, zamanla değişen katsayılı model kesin bir sürdürülebilirlik sonucundan ziyade bir mali dönüşüme işaret etmektedir.Mali tepki parametresinin evrimi negatiften pozitife doğru bir dönüşüm sergilemektedir bu da kamu borcu açısından sürüdürülemez bir yapıdan sürdürülebilir bir yapıya geçişi ortaya koymaktadır. Bu dönüşüm eş zamanlı kartopu etkisinin olumsuz etkilerini azaltarak 2000'lerden önce var olmayan sürdürülebilirliğin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ancak ampirik bulgular aynı zamanda son dönemdeki mali tepki performansının geçmiş seviyelerinin gerisinde kaldığını, ve 2010'ların sonuna doğru mali tepki gücünün giderek azaldığını da göstermektedir. Bu durum kötüleşen büyüme ve reel faiz ortamının da etkisiyle birlikte 2001 yılındakine benzer şekilde etkisi ekonominin tüm segmentlerine süratli bir şekilde yayılabilecek bir bir borç krizinin gerçekleşme ihtimalini arttırmaktadır. Borç sürdürülebilirliğini korumak için bu olumsuz trend politika değişimleriyle tersine çevrilmmelidir. Mali savurganlığı zamana yayılmış bir uyumlanma süreciyle azaltarak mali disiplini yeniden sağlamak ve kapsamlı bir vergi sistemi reformu gerçekleştirmek bu süreçte gerekli olan faizdışı fazla gerçekleşmelerini kolaylaştıracak politika değişimleri arasında değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis appraises the public debt sustainability in Turkey by estimating a fiscal reaction function in time-invariant and time-varying (state space) settings. Succinctly speaking, this function gauges the scale of fiscal responses in the form of primary balance improvements to trim the excessive upward movements in the public debt so as to bring in a verdict about the level of fiscal sturdiness in the country. The data set used for this estimation covers the 1970-2017 period. According to the findings, the time-invariant estimation results are indicative of public debt sustainability albeit in a narrow perspective for the entire sample whereas time-varying estimation results point out to a transformation in the fiscal reaction rather than strict sustainability. The evolution of fiscal reaction parameter exhibits a shift from negative to positive which corresponds to a transition from unsustainable to sustainable debt position. This transformation trimmed the adverse effects of the concurrent positive snowball effect on debt dynamics and thereby initiated the public debt sustainability during early 2000s which did not exist before. The empirical findings are also suggestive of the fact that recent fiscal performance is not on a par with the past achievements and the fiscal reaction strength of Turkey has been waning gradually during the late 2010s. Coupled with worsening growth and real interest rate environment, the recent gradual downturn in the fiscal reaction competence of the government emits risks of a looming debt crisis reminiscent of 2001 whose impairing effects can swiftly permeate all sectors of the economy. In order to preserve sustainability, this trend should be reversed in a timely manner by policy alterations. Reducing extravagance and profligacy in public sector for restoring commitment to fiscal discipline through a back-loading adjustment and a full-fledged tax system restructuring are among the potential policies to be considered for facilitating the required primary balance generation.