Kurumsal iletişimde diyalojik sosyal medya kullanımı: Vakıf ve devlet üniversiteleri açısından karşılaştırmalı bir değerlendirme
The use of dialogic social media in corporate communication: A comparative evaluation of foundations and state universities
  1. Tez No: 620175
  2. Yazar: NURCAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASRET AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Sosyal Medya, Sosyal Ağlar, Diyalog, Diyalojik İletişim, İki Yönlü İletişim, Corporate Communication, Social Media, Social Networks, Dialogue, Dialogic Communication, Two-Way Communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
Kurumsal kimliğin, imajın ve itibarın oluşturulmasına, sürdürülmesine ve korunmasına katkıda bulunan bir alan olarak kurumsal iletişim, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişim ve dönüşümden etkilenmiştir. Dolayısıyla bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı dijital medya ortamlar, halkla ilişkiler uygulayıcılarının kurumsal iletişim faaliyetlerinin uygulanması noktasında yönelebileceği araçlar arasında yerini almıştır. Bununla birlikte kurumların, paydaşları ile diyalog şeklinde gerçekleşen konuşmaları çevrimiçi ortamlara aktarılmış ve paydaşları ile olan iletişimleri de diyalojik bir bağlamda şekillenmeye başlamıştır. Bu kapsamda, çalışmada URAP 2017-2018 Türkiye genel sıralamasında ilk 10'da yer alan hem devlet hem vakıf üniversitelerinin Twitter hesaplarında ne tür içerikler paylaştığını değerlendirmek ve söz konusu hesapları diyalojik iletişim ilkeleri açısından nasıl kullandıklarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada bahsi geçen üniversitelerin 3 aylık (Temmuz, Ağustos, Eylül 2018) zaman diliminde Twitter hesaplarında paylaştığı 1747 tweet içerik analizi tekniği ile incelenmiş olup elde edilen veriler SPSS 23.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda en fazla içerik paylaşımının devlet üniversitelerine ait olduğu belirlenmiştir. Vakıf üniversiteleri arasında Twitter hesaplarını aktif olarak kullanmayanların sayısının fazla olduğu saptanmıştır. Devlet ve vakıf üniversitelerinin haftanın günlerine göre dağılımı değerlendirildiğinde hafta içinde daha fazla tweet paylaştıkları tespit edilmiştir. Devlet üniversitelerinin Twitter hesaplarındaki içerik paylaşım yoğunluğunun“Ağustos ve Eylül”aylarında; vakıf üniversitelerinin ise“Temmuz ve Ağustos”aylarında olduğu ortaya çıkmıştır. Örneklem dahilindeki üniversitelerin“Duyuru ve Tanıtım”temaları üzerine odaklandığı; diyalojik iletişim bağlamında Twitter hesaplarını etkin kullanmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate communication as a field that contributes to the creation, maintenance and protection of corporate identity, image and reputation has been influenced by the development and transformation in information and communication technologies. Thus, digital media environments based on information and communication technologies are among the tools that public relations practitioners can turn towards in the implementation of corporate communication activities. In addition, the conversations of the institutions, which took place in the form of a dialogue with their stakeholders, were transferred to online environments and their communication with their stakeholders began to take shape in a dialogical direction. In this context, main axis of the study's both public and foundation universities ranked in the top 10 of the URAP 2017-2018 Turkey overall ranking is aimed to assess what type of content they share on their Twitter account and reveal how they use these accounts in terms of dialogic communication principles. 1747 tweets shared on Twitter accounts by the universities mentioned in the research over the 3-month period (July, August, September, 2018) were examined with the content analysis technique and the data obtained were analyzed with the SPSS 23.0 package program. As a result of the analysis, it was determined that the most content sharing belonged to public universities. It was identified that the number of those who do not actively use Twitter accounts among foundation universities is high. When the distribution of public and foundation universities by days of the week is evaluated, it was found that they shared more tweets during the week. It was revealed that the density of content sharing in the Twitter accounts of public universities was in the months of“August and September”while the foundation universities were in the months of“July and August.”It was concluded that the universities in the sample focused on“Announcement and promotion”themes and did not use Twitter accounts effectively in the context of dialogic communication.