Türkiye'de siyasetin finansmanı: ABD ile karşılaştırmalı bir analiz
Political financing in Turkey: A comparative analysis with USA
- Tez No: 620186
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİM ŞALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Siyasi Kurumlar, Siyasetin Finansmanı, Siyasette Etik, Comparative Political Institutions, Political Finance, Ethics in Politics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Siyasetin finansmanı sağlıklı bir demokrasi ve adil bir siyasal yarış için büyük bir önem arz etmektedir. Türkiye'de 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile parlamenter sistemden başkanlık sistemine bir örnek teşkil eden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmiştir. Bu bağlamda, sistem değişikliği göz önünde bulundurularak Türkiye'de siyasetin finansmanı konusunun köklü bir başkanlık sistemi geleneği olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde uygulanmakta olan sistemle mukayeseli olarak değerlendirilmesinin gelecekte muhtemel tartışmalar açısından faydalı olacağı düşünülmüştür. Çalışmanın başlangıcında siyasette etiğe ilişkin teorik temellerden hareketle siyasetin finansmanına ilişkin genel ilke ve prensipler ve dünya uygulamalarından örnekler ortaya koyulmuştur. Ardından da isabetli bir karşılaştırma yapabilmek için bir ön hazırlık mahiyetinde olmak üzere Türkiye ve ABD'de siyasal kültür ve siyasal kurumlar değerlendirilmiştir. Türkiye ve ABD'deki mevzuat ve uygulamaların değerlendirilmesinin ardından da, iki ülke sistemi çeşitli yönlerden karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma neticesinde iki ülkedeki sistemin hemen her yönden birbirinden tamamen farklı olduğu neticesine ulaşılmış olup, Türkiye için siyasetin finansmanı bağlamında faydalı olabileceği düşünülen öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Political finance is a crucial matter in terms of fair politic competition and a robust democracy. In 2017, Turkey has shifted to the presidential system from the parliamentary system by a referendum. So, it was assumed that it would be beneficial to analyze political finance in Turkey by comparing it with the USA. In the first part of the study, the general principles of the political finance were presented on the basis of political ethics. Then, the political finance and implementations were described in a global view and also evaluated in several aspects. In the next chapter: civic culture, political structure, and institutions in the USA and Turkey were evaluated to build a holistic system approach. As the main aim of the study, political finance in the USA and Turkey was compared in the aspects of revenues, spendings, financial reporting, audit and institutional structure after the legislation of the two countries related to political finance were examined in a chronologic context. As a result of that examination and comparison, it was found out that the political finance systems of two countries are completely different from each other. In respect of that finding, some recommendations were made to develop and strengthen Turkey's political finance system.