İkiz açık hipotezi: 1980-2020 döneminde Türkiye ve seçilmiş ülkeler karşılaştırması
Twin deficit hypothesis: Comparison of Turkey and selected countries in the period 1980-2020
- Tez No: 979436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL İBRAHİM KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bütçe Açığı, Cari İşlemler Açığı, İkiz Açık Hipotezi, Panel Vektör Otoregresif Modeli (PVAR), Dumitrescu ve Hurlin Panel Nedensellik Testi, Granger Nedensellik Testi, Budget Deficit, Current Account Deficit, Twin Deficit Hypothesis, Panel Vector Autoregressive Model (PVAR), Dumitrescu and Hurlin Panel Causality Test, Granger Causality Test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, kamu maliyesi literatüründe uzun süredir tartışılan ve özellikle 1980'lerden itibaren ABD ile küresel ölçekte önem kazanan ikiz açık hipotezi, 1980- 2020 dönemi için seçilmiş ülkeler özelinde incelenmektedir. İkiz açık hipotezi, bütçe açığı ile cari işlemler açığı arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü irdeleyen önemli bir makroekonomik yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, bütçe açığının cari işlemler açığını artırıp artırmadığı ve söz konusu etkinin şiddetinin ülkeler arasında farklılaşıp farklılaşmadığı ekonometrik yöntemler aracılığıyla sınanmaktadır. Çalışmanın temel amacı, söz konusu ilişkinin yalnızca teorik açıklamalarla değil, ampirik modeller aracılığıyla da ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda, araştırmanın evrenini 1980-2020 dönemi boyunca Türkiye ve seçilmiş 10 OECD ülkesindeki ikiz açık hipotezinin geçerliliğinin test edilmesi oluşturmaktadır. Çalışmada bütçe ile cari işlemler açıklarının nedenleri, finansman yöntemleri ve teorik arka planı incelenerek aynı dönem kıstası altında farklı ülkelerden elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir. Ampirik analizde Panel Vektör Otoregresif (PVAR) modeli kullanılarak bütçe açığı ile cari işlemler açığı arasındaki dinamik etkileşimler incelenmektedir. Panel genelindeki nedensellik ilişkilerini test etmek için Dumitrescu ve Hurlin yaklaşımı uygulanmakta, ülke bazında ise kısa dönemli etkileşimleri incelemek üzere Granger nedensellik testi tercih edilmektedir. Bu yöntemsel çeşitlilik, sonuçların hem panel hem de ülke düzeyinde güvenilir biçimde değerlendirilmesini sağlamaktadır. Analiz bulguları, ikiz açık hipotezinin panelin tamamı için ilişkinin yönünü cari açıklardan bütçe açıklarına doğru (cari işlemler hedeflemesi) olduğunu göstermektedir. Ülke bazında ise hipotezin önerdiği tek tip bir geçerlilik söz konusu değildir. Çalışma, mali disiplin politikalarının dış denge üzerindeki sınırlı fakat dönemsel etkilerine dikkat çekmekte ve ikiz açık hipotezine yönelik tartışmalara hem teorik hem de ampirik düzeyde katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the twin deficit hypothesis, which has been a long-standing topic of debate in the public finance literature and has gained particular importance in the United States and globally since the 1980s, is examined in the context of selected countries for the period from 1980 to 2020. The twin deficit hypothesis emerges as a significant macroeconomic approach that investigates the direction and strength of the relationship between budget deficits and current account deficits. In this regard, the study aims to empirically test whether budget deficits increase current account deficits and whether the intensity of this effect varies across countries through econometric methods.The primary objective of this research is to elucidate this relationship not only through theoretical explanations but also through empirical models. In this context, the universe of the research comprises the validity of the twin deficit hypothesis in Turkey and ten selected OECD countries during the 1980-2020 period. The study conducts a comparative analysis of the causes, financing methods, and theoretical background of budget and current account deficits using data obtained from different countries within the same temporal framework. In the empirical analysis, a Panel Vector Autoregressive (PVAR) model is employed to investigate the dynamic interactions between budget deficits and current account deficits. To test the causality relationships across the panel, the Dumitrescu and Hurlin approach is utilized, while the Granger causality test is preferred for examining short-term interactions at the country level. This methodological diversity ensures that the results are assessed reliably at both the panel and country levels. The analysis findings indicate that for the entire panel, the direction of the relationship suggested by the twin deficit hypothesis moves from current account deficits to budget deficits (current account targeting). However, at the country level, there is no uniform validity of the hypothesis. The study highlights the limited yet periodic effects of fiscal discipline policies on external balance and contributes to the discussions surrounding the twin deficit hypothesis at both theoretical and empirical levels.