Öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları ile örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişki
The relation between the perceptions of organizatianal happiness and organizational trust of teachers
  1. Tez No: 620202
  2. Yazar: GİZEM GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Örgütsel Mutluluk, Güven, Örgütsel Güven, Öğretmen, Happiness, Organizational Happiness, Trust, Organizational Trust, Teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı; İstanbul ili Bakırköy ilçesindeki devlet okulları ve özel okullardaki öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda; öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları ile örgütsel güven düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma İstanbul ili Bakırköy ilçesi devlet okullarında ve özel okullarda görev yapan 355 öğretmen ile yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu,“Örgütsel Mutluluk Ölçeği”ve“Örgütsel Güven Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde; betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Örgütsel mutluluk ölçeğinden ve örgütsel güven ölçeğinden elde edilen cevapları; cinsiyet, mesleki kıdem, okul türü, eğitim durumu, sınıf mevcudu değişkenlerine göre karşılaştırmak ve incelemek için parametrik analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin genel toplamı ve alt boyutları için cinsiyet, okul türü ve eğitim durumu değişkeni ile arasında anlamlı farklılıkların var olup olmadığını belirleyip incelemek amacıyla parametrik testlerden t-Testi yapılmıştır. Mesleki kıdem, sınıf mevcudu değişkenleri arasında anlamlı farklılıkların bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla ANOVA yapılmıştır. Değişkenlerin arasındaki ilişkinin analiz edilebilmesi için ise Pearson korelasyon hesaplaması kullanılmıştır. Ölçeklerin toplamları ve alt boyutları için frekans değeri, yüzdesi, ortalaması ve standart sapma değeri hesaplanmıştır. Analizlerde SPSS 23.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin örgütsel mutluluk düzeylerinin orta, örgütsel güven düzeylerinin ise yüksek seviyede çıkmıştır. Örgütsel güvenin demografik özelliklerle anlamlı farklılıklar gösterdiği, müdüre güven alt boyutunun orta, meslektaş ve paydaşlara güvenin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mesleki kıdem ile örgütsel güven arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, diğer değişkenleri hepsi ile arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel mutluluk algıları ile örgütsel güven düzeylerinin toplamda anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür. Türkiye'de öğretmenlerin örgütsel mutluluk algıları üzerine yapılan araştırmaların az sayıda olması nedeniyle, bu çalışmanın alanda önemli olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this survey; is to determine the relation between the perception of organizational happiness and the level of organizational trust, according to the views of the teachers working in both public and private schools in Bakirkoy district of stanbul. It was conducted with 355 teachers working in public and private schools in Bakırkoy, Istanbul. It was designed with relational screening model. The data were collected by personal information form, 'Organizational Happiness Scale' and 'Organizational Trust Scale". In the analysis of the data; descriptive analysis techniques were used. The answers obtained from organizational happiness scale and organizational trust scale; parametric analysis techniques were used in order to compare and examine according to variables such as gender, professional seniority, type of school, educational background and class size. T-test was used for the total and dimensions of the scales used in the study in order to determine whether there are significant differences between the groups in terms of variables of variables of gender, school type and educational background. ANOVA was conducted for the purpose of determining whether there are significant differences between professional seniority and class size. Pearson correlation analysis was used in order to examine the relationship between the variables. Frequency, percentage, average and standard deviation values were calculated for the total and dimensions of the scales. SPSS 23.0 program was used in the analysis. In the study, it is seen that teachers' organizational happiness levels are moderate and organizational trust levels are high. It is deducted that organizational trust showed significant differences with demographic characteristics, and the sub-dimension of trust towards the principal is moderate and trust towards colleagues and stakeholders is high. Moreover, there is no significant difference between professional seniority and organizational trust with all other variables. Also, it is seen that perceptions of organizational happiness and levels of organizational trust showed significant differences in total. It is envisioned that this study will be in the area as there is small number of research on perceptions of organizational happiness of teachers in Turkey.