Zihinsel engelli bireylerde ebeveyn kabul-red düzeyi ile problem davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relatonship between parental acception-rejection scale and problem behaviour among mentally disabled people
  1. Tez No: 620211
  2. Yazar: MESUT TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN DÖLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kabul-Red, Zihinsel Engel, Problem Davranış, Acceptance-Rejection, Mental Disability, Problem Behavior
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma zihinsel engelli bireylerde ebeveyn kabul-red düzeyi ile problem davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi konusunu ele almaktadır. Araştırmanın evreni Yalova ve ilçelerinde öğrenim gören Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından hafif ve orta düzeyde zihinsel engelli tanısı almış, ilköğrenime devam eden öğrencilerin ebeveynleri ve öğretmenlerinden oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini özel eğitim sınıflarında ve özel eğitim okullarında okuyan 81 öğrencinin ebeveynleri ve öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada 81 ebeveyn 81 öğretmen olmak üzere toplam 162 kişiden veri alınmıştır. Çalışmada ebeveyn kabul-red ölçeği, problem davranış ölçeği ve demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda ebeveyn reddi arttıkça öğrencinin problem davranışlarının arttığı görülmüştür. Zihinsel engelli öğrencilerin algılanan problem davranışları ebeveyn ve öğretmene göre farklılaşmadığı görülmüştür. Ebeveyn kabul-reddi velinin cinsiyetine, medeni durumuna, çocuk sayısına, öğrencinin cinsiyetine göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Ebeveyn eğitim durumuna göre ilgisizlik ve ihmal boyutu puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Öğrencilerin problem davranışları öğretmenin öğrenci sayısına, cinsiyetine, iş tecrübesine, lisans eğitimine ve öğrencinin cinsiyetine göre anlamlı farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the relationship between parental acception-rejection scale and problem behavior among mentally dispabled people. Reserach includes teachers and parents of elemantary students that are being educated in Yalova and around, diagnosed with mild to moderate mental disability by Guidence and Research Center. Research sample is parents and teachers of 81 students that being educated in particular classes and schools. Data was collected from 162 people, 81 parents and 81 teachers. Parent Acceptance Recection Scale, Problematic Treatment Scale was used in research. The results shows that problem behavior of students increases as parental rejection increases. Observed problematic treatments of mentally disabled students were not about parents and teachers. Parents Acceptance Rejection does not vary quite a lot depending on gender, marital status, number of children of parents and gender of students. Scores of indifference and neglect vary quite a lot depending on parents education status. Problematic treatments of students do not vary quite a lot depending on student number, gender, work experience, undergraduate education of teachers and gender of students.