Birbirleriyle münasebetleri ekseninde Asr-ı Saadette Aşere-i Mübeşşere
In the axis of the relations of Ashara-i Mubashara in Asr-i Saadet (Most beloved reign)
- Tez No: 620251
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Aşere-i Mübeşşere, Sahabi, Asr- ı Saadet, Raşid Halifeler, Asharai Mubashara, Companion, Asr-i Saadet, Rashid Caliphs
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Hz. Peygamber'in (sav) kendi sağlığında Aşere-i Mübeşşere olarak nitelemiş olduğu on sahabe arasındaki münasebetler hakkında bilgi verilmiştir. Asr-ı Saadet döneminde cennetle müjdelenmiş olan on sahabe arasındaki münasebetlere dair bilgiler, tarihi kaynaklar incelenerek ele alınmaya çalışılmıştır. Hz. Peygamber'in (sav) en yakınında olup İslam'a büyük hizmetleri olan bu ashab arasında meydana gelmiş olan tüm konuşma ve olaylar, birbirleriyle olan tutum ve davranışlara ait tarihi bilgiler değişik rivayetleriyle birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın giriş kısmında İslam'ı önce kabul etmeleri ve İslam'a büyük hizmet-lerinden dolayı Aşere-i Mübeşşereden olan sahabiler hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Raşid Halifelerin kendi aralarındaki münasebetlere değinilmiştir. İkinci bölümde Raşid Halifelerin Aşere-i Mübeşşere'den olan diğer ashabla olan münasebetleri ve son bölümde ise Raşid Halifeler dışındaki sahabilerin kendi aralarındaki münasebetleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, The quality of the relations of the ten companions of Prophet Muhammad PBUH called as Asharai Mubashara by our beloved prophet is given. During Asr-i Saadet, The information about the ten companions who were heralded with heaven was examined in detail by examining the historical sources. The whole speeches, events and the behavings of the closest companions of the prophet Mohammed (pbuh) those had had great services to Islam are taken place seriously. Due to being the first accepters of Islam and their great services, brief information was given about the Companions of the Asher-i Mubesher. In the first part, the relations amongst Rashid Caliphs are mentioned. In the second part, the relations of the Rashid Caliphs with the other companions of Asher-i Mübeşşere and in the last part the relations between the Companions other than the Rashid Caliphs are dealed.