Modern Ibsen, Jon Fosse ve 'Ve Hiçbir Zaman Ayrılmayacağız' oyununun postmodern incelemesi
The modern Ibsen, Jon Fosse and 'And We'll Never be Parted' play's translation and stage performance
  1. Tez No: 620252
  2. Yazar: AYSEN SELENAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. KADİR ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Jon Fosse, Modern Ibsen, Postmodern, Jon Fosse, Modern Ibsen, Postmodern
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu araştırmada odak noktamız, dünyaca tanınmış ve oyunları uluslararası sahnelerde defalarca oynanan Norveçli çağdaş oyun yazarı, Jon Fosse'yi, Türk Tiyatrosuna kazandırmaktır. Bu doğrultuda, adı geçen yazarın, yazım tarzı ve üslubunu tanıtarak, eserlerine hâkim olan ve sadece ona özgü ilkeleri ve Fosse'yi, modern Ibsen lakabına erdiren nedenleri araştırdık. Ayrıca bu yazarın net bilinen üslubu sayılan ve eserlerinde uygulanan postmodernizm kavramının özelliklerini açıklayarak, dramaturji bölümünde, Fosse'nin ilk oyun deneyimi sayılan“Ve Hiçbir Zaman Ayrılmayacağız”oyununda inceledik. Bu aşamayı yerine getirebilmek için, oyunu Türkçeye çevirerek yukarıda bahsi geçen özellikleri eserde adım adım örneklerle inceledik. Çalışmanın sonunda da oyunun sahne uygulamasının reji incelemesini açıklayarak bu araştırmayı günümüz insanının postmodern eserleri ne kadar okuyup izlemeye ihtiyacı olduğunu ortaya koyarak çalışmayı sonuçlandırdık.
Özet (Çeviri)
In this study, our focal poit is reintroducing a worldwide known Norwegian contemporary screenplay writer Jon Fosse to Turkish Theatre, whose plays are staged on international stages repeatedly. In this respect, by introducing this aforementioned author's genre and style, we researched the unique characteristics that dominated his works and the reasons that led him gained the nickname“Modern Ibsen”. We also explained the characteristics of postmodernism, which is considered to be the clearest known style of this author that applied in his Works and in dramaturgy section, we studied postmodernism in Fosse's first play experience "And We Will Never Leave. In order to carry out this section, we translated the play into Turkish and examined the above-mentioned characteristics step by step in the play with examples. At the end of the study, we explained the implementation of the stage direction of the play and concluded this study by revealing how much today's people need to read and experience postmodern Works.