Platon'da varlık, iyi ideası ve İslâm düşüncesine etkisi
Existence, idea of Good in Platon and their impact on Islamic thought
  1. Tez No: 620257
  2. Yazar: TÜLAY AHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, İdea, Episteme, Tanrı, İslâm Felsefesi, Plato, Idea, Knowledge, God, Islam Philosophy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı Antik Yunan'ın önemli bir sistem filozofu olan Platon'un varlık, bilgi üzerine düşüncelerini kapsamlı bir şekilde ele almak ve Platon'un, İslâm felsefesi içinde yer alan Meşşâî filozofları üzerinde etkisini incelemektir. Öncelikle Platon öncesi dönemin varlık ve bilgiye dair düşüncelerine yer verildikten sonra Platon'un bu konulardaki fikirleri tartışılmıştır. Sonrasında, kısaca İslâm düşüncesine giriş ve felsefi kaynakları incelenmiştir. Daha sonra Meşşâî filozofları olan Kindî, Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd'ün genel felsefeleri ile Platon'un görüşleri arasındaki benzer ve farklı yönler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the thoughts of Plato, who is an important system philosopher of ancient Greece on existence and knowledge in a comprehensive manner and to explore Plato's effect on the peripatetic philosophers within Islamic philosophy. After giving place the thoughts of pre-Platon period on existence and knowledge, the ideas of Platon on these subjects have been discussed. Subsequently, the introduction of Islamic thought and philosophical sources have been examined. Then, similar and different aspects between Plato's views and the general philosophies of Kindî, Fârâbî, Ibn Sina and Ibn Rushd have been tried to put forward.