Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde mülteci sorunu
The refugee problem within the framework of Turkey- EU relations
- Tez No: 620272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Türkiye, Avrupa, Avrupa Birliği, Geri Kabul Anlaşması, Ulusal Eylem Planı, Migration, Refugee, Turkey, Europe, Europe Union, Readmission Agreement, National Action Plan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Mülteci, göç ile bağlantılı kavram olmakla birlikte bu kavrama hukuk alanında kanun ve yasalar getirilmiştir. Bu kavramın tarihsel süreç içerisindeki yaşadığı değişimlere yer verilmiştir. Türkiye' de önemli bir konu haline gelen mülteci konusu, Osmanlı döneminden itibaren yoğun bir mülteci hareketliliğine maruz kalmıştır. Cumhuriyet döneminden sonra ise ulusal mevzuatlarda ve kanunlarda mülteci konusuna düzenlemeler getirilmiştir. İkinci Dünya Savaşı'yla birlikte Avrupa'da artan mülteci hareketleri mülteciler hakkında kararlar alınmasına neden olmuştur. Bu kararlar neticesinde Türkiye ve Avrupa arasında ilişkilerin gelişmesini olumlu yönde etkilemiştir. Avrupa Birliği'nin Türkiye ile yaptığı Geri Kabul Anlaşması'nı ve Ulusal Eylem Planını mülteci krizinde münasebetlerini arttırırken son olarak yaşanan Suriyeli mülteci sorunu Avrupa ve Türkiye'nin ilişkilerinde dönüm noktası olmuştur. Dolayısıyla çalışmamı kaleme alırken Türkiye-Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliği ve anlaşmalar hakkında bilgi vermek ve bu alanda yapılacak olan araştırmalara kaynak sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma'nın hazırlanmasında, konu hakkında önemli kişiler tarafından yazılan Mülteci tarihçesi, hukuku ve anlaşmaların olduğu ingilizce ve türkçe makalelere yer verilmiştir. Türkiye'nin mülteci verilerinin yer aldığı güncel rapor ve resmi internet sitelerin bulunduğu veriler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Refugee, although this concept is related to migration, law and regulations have been introduced in the field of law. The changes that this concept has undergone in the historical process are mentioned. In Turkey which has become an important issue for refugee issues, it has been exposed to an intense movement of refugees from the Ottoman era. After the Republican period, regulations have been introduced in the national legislation and laws on the issue of refugees. With World War II Increased refugee movements in Europe have led to decisions on refugees. These decisions result in the development of relations between Turkey and Europe have been affected positively. The European Union has with Turkey Readmission Agreement and the National Action Plan while improving the refugee crisis in relations finally experienced the problem of Syrian refugees has been the turning point in the relationship between Europe and Turkey. Thus, when writing my work, give information about the cooperation agreements between European countries and Turkey, and will be done in this area is intended to provide resources for research. In the preparation of the study, there are articles in English and Turkish that contain the history, law and agreements of Refugees written by important people about the subject. the current report containing the data of refugees in Turkey, and the data were used where official website.