Reflections on environmental migration as a global environmental problem in Southeast Asia and the Middle East
Küresel bir çevre sorunu olarak çevresel göçün Güneydoğu Asya ve Ortadoğudaki izdüşümü
- Tez No: 620282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BANU SİPAHİ, PROF. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Göç, Göç, Güneydoğu Asya, Ortadoğu, İklim Değişikliği, Etki Azaltma ve Uyum, Afet Yönetimi, Environmental Migration, Migration, Environmental displacement Southeast Asia, the Middle East, Climate Change, Mitigation and Adaptation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Göç insanlık tarihi kadar eski bir olgu ve bireysel bir ikilem olarak her daim araştırmalara konu olmaktadır. Ancak çevresel kaynaklı göç oldukça yeni bir araştırma alanıdır. Çevresel göçü konu edinen bu çalışma, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya bölgelerine ve ülkelerine odaklanmıştır, Çünkü bu bölgeler, çevresel felaketler karşısında en hassas ve göç potansiyeli açısından en kırılgan bölgeler olarak görülmektedir. Dört ana bölümden oluşan çalışmanın İlk bölümünde, küresel çevre sorunları ve buna bağlı göç kavramsal ve hukuksal olarak ele alınmıştır. İkinci ve üçüncü bölümlerde sırasıyla Güneydoğu Asya ve Ortadoğu ülkelerindeki çevresel kaynaklı göç nedenleri, göç verileri ve nüfus hareketini hızlandıracak risk faktörleri analiz edilmektedir. Çalışmanın son bölümünde de Orta Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerindeki çevresel göçlerin, küresel, uluslararası ve ulusal düzeylerde hangi araçlarla yönlendirilebileceği, risk azaltma ve uyum stratejilerinin neler olduğu, özellikle iklim değişikliğine ilişkin politikalar ve afet yönetimi bağlamında ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration has always been the subject of research as a phenomenon and a distinct predicament as old as human history. However, at this time and date, environmental migration is a relatively new area of research. This study focused on environmental migration in the regions of the Middle East and Southeast Asia and its countries since they are seen as the most vulnerable and exposed with the eventuality of migration in the face of environmental disasters. The study is comprised of four main sections. Global environmental problems and migration-related concepts are elaborated in the first chapter of this research. In the second and third chapters, on the one hand, the problems and risks of both regions and its countries concerning environmental migration were analyzed. The mitigation and adaptation strategies adapted in the international and national levels across the Middle East and Southeast Asia were deliberated in place of curbing the effects of climate change which in the long run incites migration. Disaster management initiatives were, on the one hand, expounded based on the regional and national frameworks of countries of both regions that aim to reduce, to lessen and to prevent any damages to human security, economy and the environment. As for environmental migration, it is a necessary tool to manage the number of population displacements because of natural disasters.